Výbuch zničil zásobník v sokolovské chemičce. Škoda je za desítky milionů

Středeční výbuch zásobníku metylakrylátu v sokolovské chemičce Momentive způsobil škodu za desítky milionů. Hasiči na místě zasahovali dvacet osm hodin. Zraněn nikdo nebyl. Mimo areál chemičky žádné nebezpečí nehrozilo, zásobník byl prázdný.

Výbuch v prázdném zásobníku způsobilo ve středu ráno vznícení zbytkových výparů metylakrylátu. Požár po vznícení ihned sám uhasl. Po celou dobu zásahu hasiši měřili koncentraci metylakrylátu v ovzduší, zvýšené hodnoty ale nezaznamenali. 

Největší nebezpečí tak představovalo uvolněné víko zásobníku, které po výbuchu leželo částečně odtržené na potrubním vedení kolony dalších zásobníků.

„Hasiči museli nejprve připravit ve víku otvor, kterým se upevnil hák jeřábu. Na to využili i speciální zařízení Cobra, které vodním paprskem s takzvaným abrazivem dokáže řezat odolné materiály,“ popsal zásah mluvčí krajských hasičů Martin Kasal.

Po uchycení víka odstřihli hasiči s pomocí demoličního stroje spojení víka se zásobníkem a jeřábem víko bezpečně sundali na zem. Celý zásah trval nepřetržitě 28 hodin. Příčiny požáru se nyní vyšetřují.