Použili porodníci v Olomouci zakázanou metodu? Rodiče se soudí, chtějí 16,9 milionu

Olomoucký krajský soud odložil o týden rozhodnutí ve sporu rodičů postižené holčičky a Fakultní nemocnice Olomouc ohledně údajně špatně vedeného porodu, který měl podle nich za následek narození postiženého dítěte. Jejich žalobu již zamítl okresní soud, rodiče však podali odvolání.

Po nemocnici žádají 16,9 milionu korun, důvodem je mimo jiné finančně náročná péče o dítě. V Olomouckém kraji je to za poslední dobu jeden z největších soudních případů kvůli zanedbané zdravotní péči. Rozsudek bude vynesen ve čtvrtek.

Spor se vede o to, zda lékaři postupovali při porodu správně, nebo zda použili zakázanou metodu, takzvanou Kristellerovu expresi, při které porodník tlačí loktem na břicho rodičky. Nemocnice to odmítla a za pravdu jí dali i znalci a následně okresní soud. Podle něj vzniklo postižení dítěte v souvislosti s porodem, ale nebyla prokázána příčinná souvislost s poskytnutou lékařskou péčí.

Podle právního zástupce žalobců Petra Poločka však porod provázela řada pochybení. Odstartovalo to špatné odhadnutí hmotnosti plodu, uvedl Poloček. „Rozdíl jednoho kilogramu je obrovský rozdíl. Strategie porodu měla být jiná,“ řekl. Poukázal na to, že rodička byla vyčerpaná, porod trval 23 hodin a dítě bylo velké, plod měl 4,5 kilogramu. Poloček navrhl soudu, aby žalobě vyhověl nebo případ vrátil zpět k okresnímu soudu.

Jednoznačnou příčinou prasknutí dělohy je podcenění příznaků a jednoznačné použití Kristellerovy exprese. Je to metoda zakázaná, která se přitom dodnes provádí v České republice.
Petr Poloček
právní zástupce žalobců

Právní zástupce nemocnice dnes před soudem pochybení znovu odmítl. Zopakoval, že nešlo o zakázanou metodu, ale o pomoc rodičce předloktím, což je podle něj rozdíl. „Postup byl v celém rozsahu lege artis (podle nejnovějších poznatků lékařské vědy),“ uvedl právní zástupce. Poukázal na to, že byly vypracovány čtyři znalecké posudky, které jednoznačně dospěly k názoru, že nešlo v žádném případě o Kristellerovu expresi.

Spor se řeší od roku 2012

Případ dostal na stůl olomoucký okresní soud již v roce 2012, dva roky poté, co se dítě s poškozeným mozkem narodilo. V hlavním líčení jej otevřel až o tři roky později kvůli vypracování znaleckého posudku. Další znalecké posudky měly vliv i na délku projednávání případu. Odvolací soud kauzu otevřel půl roku po vynesení rozsudku.

Rodiče se na soud obrátili mimo jiné proto, že péče o holčičku je mimořádně finančně náročná. Dívka stále leží, má trvalé zápaly plic a neumí polykat. Rodina má kvůli péči o dítě velké finanční potíže.