Vrtulník i horolezci opravují České Švýcarsko. Rostou nové vyhlídky i stezky

UDÁLOSTI: Národní parky napříč republikou mají bez ohledu na tereziánské babí léto největší nápor turistů za sebou a pustily se do oprav (zdroj: ČT24)

Turisty vystřídali v Českém Švýcarsku po konci sezony profesionální horolezci a také stroje včetně vrtulníku. Pustili se do oprav namáhaných stezek i stavby vyhlídek. Vznikají na Rudolfově kameni i u Falkenštejnu.

Skalní hrad Falkenštejn není oficiálně přístupný a kdo se na něj přece jenom vydá, stoupá po trase, která je podle ředitele Správy národního parku České Švýcarsko Pavla Bendy velice nebezpečná. Mělo by se to ale změnit. V září začaly práce, jejichž výsledkem má být vznik ocelového schodiště a také vyhlídky. Její konstrukce již u Falkenštejnu je – přiletěla tam.

S dopravou vyhlídky pomohl vrtulník Mi-8. „Vyhlídka je tvořená ocelovou konstrukcí. Celé to dohromady váží zhruba 30 tun,“ zdůvodnil využití helikoptéry projektant geologických prací Pavel Tichý.

Konstrukci přepravoval vrtulník postupně, celou by ji neunesl. Nosnost typu Mi-8 činí pouze tři tuny, proto byla konstrukce vyhlídky rozdělena na 22 kusů.

Zpřístupnění Falkenštejna a stavba vyhlídky není jediným velkým podzimním projektem Správy NP České Švýcarsko. Další nová vyhlídka vzniká na Rudolfově kameni. Zároveň horolezci opravují přístupovou cestu. „Jsou poškozené dřevěné schodišťové stupně. My je nahrazujeme kamennými, které jsou trvanlivější,“ uvedl mluvčí Správy Národního parku České Švýcarsko Tomáš Salov.

Nové vyhlídky a stezky by mohly přispět k tomu, aby do národního parku přilákaly další turisty. Letošní čísla sice ještě nejsou, ale správci parku předpokládají, že budou rekordní. Loni do národních parků přišlo a přijelo v souhrnu přes devět milionů lidí.