Na příští misi pojedou v novém. Traumateam z Brna dostal stany za osm milionů korun

Ukázka práce lékařů Traumateamu ČR před FN Brno (zdroj: ČT24)

Traumateam ČR má za sebou třídenní cvičení, při kterém vyzkoušel nové vybavení včetně stanů za osm milionů korun. V budoucnu bude vybavení lékařům pomáhat při takových událostech, jako bylo například zemětřesení v Nepálu, kde zasahovali. Traumateam ČR byl založen ve FN Brno v roce 2010 a má 45 lékařů a sester.

Cvičení traumateamu před Fakultní nemocnicí Brno bylo přístupné veřejnosti a zájem o práci lékařů byl veliký. Podívat se přišly desítky lidí, kterým lékaři předvedli nové vybavení a vysvětlili, jak zázemí republikového traumateamu funguje.

Naposledy zasahoval traumateam z Brna při ničivém zemětřesení v Nepálu v roce 2015 ještě se starým vybavením. Teď dostali lékaři nové. Nejvíc si chválí stany. „Stan, který máme za sebou, je šestiúhelníkový, umožňuje nám lepší variabilitu. My jsme vázáni na prostor a do toho prostoru se musíme vejít,“ popsal vedoucí lékař traumateamu Petr Nestrojil.

Nové stany vyzkoušeli zdravotníci před FN Brno
Zdroj: ČT24

Víc místa zdravotníkům ušetří i nová nosítka, která jsou skládací a lehčí. Lékařům pomáhají při přesunech pacientů na provizorní příjem. Ve stanech je i ambulance a jednotka intenzivní péče.

Odcestovat musejí lékaři do dvanácti hodin od výzvy

Při výjezdech musí tým lékařů a lékařek veškeré vybavení připravit do dvanácti hodin od výzvy. Před dvěma lety dostali za úkol pomoct právě nepálské vesnici Melamchi. „Pracujete ve stanu, kde máte omezené možnosti, omezené zobrazovací metody, takže se dostáváte na úroveň medicíny před sto lety, kdy máte hlavu, ruce a s tím musíte poskytnout ošetření na úrovni jednadvacátého století,“ vysvětlil lékař traumateamu Milan Krtička.

Lékaři Traumateamu ČR zasahují v Nepálu
Zdroj: FN Brno

Cvičit budou zdravotníci ještě na Vysočině

Při neštěstí v Nepálu šlo k zemi přes půl milionu domů a zemřelo na osm tisíc lidí. O zraněné se staraly traumatemy z celého světa. Ten český ošetřil víc než čtrnáct set pacientů. „Náš mobilní tým přivezl devadesátiletého muže, který utrpěl zranění kamenem a následně se u něho rozvinul těžký zápal plic, my jsme ho přes veškerou snahu nedokázali zachránit,“ zavzpomínal na misi Milan Krtička.

Na příští misi už vyjedou v novém. Vybavení chtějí zdravotníci ještě ozkoušet příští rok na jaře na Vysočině.

  • Traumateam ČR byl založen ve FN Brno v roce 2010. Jedná se o mobilní tým, jehož dominantním úkolem je poskytování odborné resuscitační, traumatologické, chirurgické a specializované medicínské péče poraněným a postiženým přímo na místě mimořádné události nebo katastrofy, případně v její těsné blízkosti.
    Traumateam ČR čítá v současné době 45 členů – lékaře a sestry traumatologie, anestezie a urgentní medicíny.