Nové parky, schody i přechody pro chodce. Výstava ukazuje, co lidem v Brně chybí

Plány, jak by se mohl změnit veřejný prostor v Brně, jsou k vidění v Domě pánů z Kunštátu. Výstava představuje vizualizace i modely návrhů nejen architektů, ale i studentů a samotných obyvatel Brna. Návštěvníci výstavy s názvem Městské zásahy mohou jednotlivé návrhy ohodnotit a výsledky pak dostane Kancelář architekta města Brna.

Návrhy na zlepšení a úpravy veřejného prostoru zaplnily  výstavní síně brněnského Domu pánů z Kunštátu. Návrhy jsou dílem architektů, studentů, spolků i jednotlivců bez architektonického vzdělání. Vznikly v reakci na výzvu Městské zásahy zveřejněnou v dubnu 2016. Výstava je představuje formou modelů, vizualizací a videí.

„Do výstavního prostoru jsme propsali uliční síť města. Vlastně se překryl plán výstavních sálů s plánem města Brna,“ popsal expozici architekt výstavy Jakub Kopec. Zásahy jsou tak na modré mapě města přesně v těch ulicích, kde by je autoři chtěli ve skutečnosti.

Častými tématy návrhů jsou nová náměstí, relaxační zóny, rozšíření prostorů pro chodce nebo cyklisty. Autoři se věnovali například přednádražnímu prostoru, Konečného náměstí, schodišti na Nových Sadech, využití nábřeží Svitavy nebo dílčím zlepšením v Benešově, Dvořákově, České a Jánské ulici.

Chybí přechod pro chodce, varuje zebra bez nohy

Mezi návrhy jsou profesionálně zhotovené modely, z jiných je cítit nadšení a intuici laika. Například chybějící přechod na křižovatce Údolní a Úvozu demonstruje figurka zebry bez nohy. Některé jsou velkolepé a jejich realizace by trvala roky. „Třeba takový park pro dvě stě tisíc Brňanů, vedoucí od přehrady až po Komárov. Jeho realizaci asi nebudeme očekávat v nejbližších deseti nebo patnácti letech,“ řekl kurátor výstavy Jakub Kořínek. Další návrhy se ale drží víc při zemi. Autoři chtějí nové schody na Bašty, víc zeleně, víc místa pro chodce nebo ptačí budky.

„Cílem Městských zásahů není vytvořit konkrétní technická řešení, ale zviditelnit problémy a přinést nové podněty a nápady,“ řekl kurátor a organizátor Jakub Kořínek. Návštěvníci mohou jednotlivé zásahy ohodnotit, výsledky pak dostane Kancelář architekta města Brna.

Řada míst v Brně v sobě skrývá velký potenciál

Centrum Brna se podle hlavního architekta města Michala Sedláčka za dvacet let hodně změnilo. „ Zelný trh, Moravské náměstí, prostory před Janáčkovým divadlem. Je tady vidět, že město žije,“ řekl Michal Sedláček. Veřejný prostor by se měl podle něj zlepšit i v jednotlivých městských částech.

Výstava ukazuje architektonické a urbanistické návrhy, které nevznikají na objednávku, ale z vnitřní nebo profesní potřeby autorů. „Je to příležitost poukázat na to, co v městském prostoru nefunguje, a nabídnout řešení, jak by to fungovat mohlo. Spousta míst, kudy denně chodíme a příliš je nevnímáme, v sobě skrývá velký potenciál,“ řekl Jakub Kořínek.

O rozvoji brněnského městského prostoru přijeli do Brna diskutovat i odborníci. Na konferenci Plán pro Brno v následujících dvou dnech proberou, čím by se město mohlo inspirovat třeba v Kodani nebo Lipsku.