Olomouc otevřela rekonstruovaný bazén. Přestavba vyšla na 11 milionů Kč

Plavecký bazén v Olomouci se po několikaměsíční pauze opět otevřel návštěvníkům. V létě prošel velkou opravou – konkrétně jeho zázemí. Dnes má nové šatny, sociální zařízení a brzy se dočká i bezpečnostního kamerového systému.

„Kamery ale nebudou v části, kde se lidé převlékají. Technici je nainstalují tam, kde se nacházejí skříňky s věcmi návštěvníků,“ sdělil redaktor České televize Marek Vrlák. V minulosti tam podle něj totiž docházelo k drobným krádežím. „Vedení plaveckého bazénu to chce mít pro příště podchycené,“ doplnil.

Na krytém plaveckém stadionu byla nyní dokončena jedenáctimilionová investice do nových šaten, vstupu i vzduchotechniky. Oprava zázemí plaveckého areálu byla provedena v létě a náklady zaplatilo město. „Kromě nevyhovujících povrchů, které nahradily nové protiskluzové, byly rekonstruovány dožité technické instalace, hlavně rozvody vody, topení a vzduchotechnika,“ řekl primátorův náměstek Pavel Urbášek (ČSSD).

Původní vchod do plaveckého bazénu nahradil nový vstupní portál s automatickými dveřmi opatřenými teplovzdušnými clonami. „Vstup nyní umožňuje bezproblémový příchod všem návštěvníkům, splňuje technické i bezpečnostní požadavky a esteticky navazuje na moderně řešenou vstupní halu plaveckého bazénu,“ dodal Urbášek.

Radnice uvažuje také o rozšíření plaveckého areálu nedaleko centra Olomouce na část pozemků, které má město koupit v okolí sousedního zimního stadionu. Mohla by tam vzniknout i další vodní plocha, řekl v pondělí při slavnostním otevření opraveného zázemí plaveckého stadionu.

Návštěvnost krytého bazénu se pohybuje ročně kolem 300 000 návštěvníků a všichni musí projít šatnami a mokrou zónou. Zatížení je tedy enormní a jsou vyžadovány vysoké nároky na hygienu i technický stav prostor.
Antonín Staněk

Podobu případného vyžití nově získaných pozemků vedle plaveckého areálu by podle primátora měli navrhnout odborníci. „Já osobně bych si uměl představit ještě nějakou vodní plochu i relaxační část,“ uvedl Staněk, podle kterého je v letních měsících kapacita venkovního bazénu využita na maximum.

Dělníci v kryté části plaveckého stadionu začnou už na podzim stavět novou tobogánovou věž, která má být zprovozněna příští rok na jaře. Původní letitá vodní atrakce už byla zbourána, protože byla ve špatném technickém stavu. V plánu je také pořízení nové vany krytého bazénu.

V roce 2013 město s pomocí evropských dotací dokončilo rekonstrukci venkovního bazénu, která stála 48 milionů korun. Vyměněna byla nejen vana velkého bazénu, která je nyní z nerezového materiálu, ale také dětský bazének. Nové zázemí dostali plavčíci a děti mají u terasy restaurace k dispozici nové hřiště. V okolí venkovního bazénu byly instalovány nové lavičky, lehátka i betonové sedáky. O dva roky později bylo v areálu krytého bazénu vybudováno nové sociální zázemí.

V Bohumíně opravili aquacentrum

Renovací prošly či projdou i další bazény a plavecká centra v regionu. Ve druhé polovině září se tak otevřelo modernizované aquacentrum v Bohumíně. Stalo se tak po třítýdenní pauze. Návštěvníci mohou využít novou recepci nebo se občerstvit v inovovaném vodním baru, řekla mluvčí radnice Lucie Balcarová.

Původní vybavení vstupního vestibulu sloužilo návštěvníkům od roku 2005 a už bylo zastaralé. „Aquacentrum proto využilo pravidelnou zářijovou odstávku ke kompletní přeměně vstupních prostor. Během tří týdnů byl demontován vodní bar a pokladny, vybouraly se dlažby i obklady, které už byly popraskané. Přibyla nová konstrukce podhledů pro vodní bar, uzavřená pokladna se změnila v otevřenou recepci a je lépe přizpůsobena pro komunikaci s klienty,“ upřesnila mluvčí.

Během rekonstrukce vstupních prostor se pravidelného čištění dočkal i bazén, zkontrolována byla rovněž čerpadla a další technika. Náklady na modernizaci vestibulu byly 1,2 milionu korun, přičemž 800 000 korun hradilo město, zbylou částku doplatil provozovatel bazénu, městská společnost Bospor.

Aquacentrum kromě plavání pro veřejnost nabízí i plavání pro kojence či děti ze školek a škol. Jeho součástí je venkovní i vnitřní bazén s atrakcemi. Součástí areálu je například plavecký bazén s délkou 25 metrů, relaxační bazén, venkovní bazén či tobogán, ale také dětské brouzdaliště, whirlpool či sauny. V roce 2014 byl wellness rozšířen o venkovní whirlpool a venkovní ochlazovací bazén.

Krnov chystá rekonstrukci

Oprava městského koupaliště se plánuje rovněž v Krnově. Práce na díle z roku 1934 začnou ještě letos na podzim, potrvají osm měsíců a vyjdou na více než 36 milionů korun, sdělila mluvčí radnice Dita Círová.

„Lidé, kteří letos navštívili koupaliště, ho naposledy zažili v podobě, která mu byla dána při jeho vzniku v roce 1934. Město ho v příštích měsících zrekonstruuje. V novém by se mohlo ukázat už příští sezonu,“ uvedla. Ještě letos město na projekt uvolní 29 milionů korun. Zastupitelé už úpravu letošního rozpočtu schválili.

Při rekonstrukci se upraví venkovní plavecké bazénové vany, které budou opraveny a překryty speciální fólií, dále se opraví strojovna bazénové technologie a vybudují se nové akumulační jímky. Dětský bazén bude postaven nový. Po rekonstrukci bude mít vodní plocha bazénů kapacitu 505 osob a areál pojme až 1767 návštěvníků denně.

V Olomouckém kraji pak chce prostějovská radnice investovat bezmála devět milionů korun do výkupu pozemků v okolí místního aquaparku, aby je v budoucnu mohla využít například při stavbě nového plaveckého bazénu či sportoviště. Návrh na výkup pozemků rada předloží zastupitelům, sdělil náměstek primátora Jiří Pospíšil (PéVéčko).

Radnice má zájem o pozemky, jejichž celková plocha je zhruba 9500 metrů čtverečních. „Vzhledem k jejich umístění převážně v plochách veřejných prostranství a občanského vybavení, určených pro tělovýchovná a sportovní zařízení, by mohlo město Prostějov jako vlastník v budoucnu pozitivně ovlivňovat podobu celé lokality,“ uvedl Pospíšil.

Pozemky jsou na území místní části Krasice těsně vedle sportovně-rekreačního areálu. „Nabízí se možná výstavba další veřejné vybavenosti, například sportovní haly či tělocvičny, navazující na aktuálně připravovaný rozvojový záměr města, což je rozšíření aquaparku,“ podotkl Pospíšil. Přes pozemky, o které má radnice zájem, lze podle Pospíšila vést rozvody tepla k novému plaveckému bazénu, jehož stavbu radnice připravuje vedle aquaparku.