Snadno a výživně. Výzkumníci představili potravinové doplňky ze „zázračné“ lupiny

Amarouny? Potravinou budoucnosti je podle expertů z Hradce vlčí bob (zdroj: ČT24)

Vědci z Univerzity Hradec Králové (UHK) představili dva potravinové doplňky vyrobené hydrolýzou z mouky lupiny bílé, což je rostlina také nazývaná vlčí bob. Svou nutriční bohatostí se hodí třeba pro lidi po léčbě chemoterapií nebo vrcholové sportovce.

„Lupina je sice prozatím mezi laickou veřejností málo známým pojmem, avšak její vynikající nutriční vlastnosti spolu s nízkými nároky na pěstování ji přímo předurčují k použití v potravinářském průmyslu i v zemědělství,“ tvrdí Miloš Jelínek z Přírodovědecké fakulty UHK. Vědci pracovali s upravenou verzí lupiny, která je vhodná pro konzumaci, semena planě rostoucí lupiny totiž obsahují jedovaté alkaloidy.

Vědci z Univerzity Hradec Králové představili produkty z vlčího bobu (zdroj: ČT24)

Vědci představili postup na výrobu hydrolyzované rozpustné složky, což je hnědý prášek obsahující hydrolyzovanou bílkovinu, rozpustnou vlákninu a zbytky tuku. Druhým produktem je takzvaný nerozpustný podíl, který obsahuje denaturovanou bílkovinu, nerozpustnou vlákninu a tuky. Podle odborníků lupina obsahuje vysoký podíl kvalitních bílkovin a vláknin, malé množství škrobu a olej.

„Novinka je především v tom, že pro tu hydrolýzu jsme použili kyselinu mléčnou a syrovátku, normálně se používá kyselina solná, což vede k tomu, že po neutralizaci tam vznikne sůl a ten výsledný produkt je slaný, ale my tu sůl v takovém množství nepotřebujeme,“ řekl novinářům Jelínek.

Výzkum královéhradeckých vědců zaměřený na potravinové doplňky z lupiny
Zdroj: ČT24

Podle vědců by potravinové doplňky vyrobené z lupiny mohly používat například mlékárny, které by přidáním do mléka zvýšily obsah bílkovin, doplňky by se mohly stát i součástí jogurtů či dalších výrobků. „Technologie na výrobu je poměrně snadná, nebude nutné zavádět nová nákladná zařízení a výroba by v případě zájmu mohla začít bez výrazných investic,“ uvedl Jelínek.