Ostravští pacienti již nemusejí dojíždět za pozitrony. Moderní tomograf má fakultní nemocnice

Pozitronový emisní tomograf (PET - CT), který začali lékaři a pacienti plně využívat v ostravské fakultní nemocnici, výrazně pomůže nejen v léčbě onkologicky nemocných pacientů. Podle přednosty ostravské kliniky nukleární medicíny Otakara Krafta přístroj podá informaci například o tom, zda je nádor ještě aktivní po provedené chemoterapii.

„Určíme, zda jsou metastázy ještě živé, jsme schopni určit rozsah onemocnění v orgánech – játrech, plících a tak dále,“ upřesnil.

Moravskoslezská metropole byla posledním městem s fakultní nemocnicí, která tento přesný zobrazovací přístroj neměla a pacienti museli na vyšetření jezdit do téměř 40 kilometrů vzdáleného Nového Jičína nebo Olomouce.

  • PET (pozitronová emisní tomografie) je jedna z nejmodernějších vyšetřovacích metod. Jejím principem je hodnocení rozložení konkrétního radiofarmaka značeného pozitronovým zářičem v těle pacienta na podkladě fyziologických a patofyziologických dějů. Doplňována je CT (výpočetní tomografií), které je potřeba k rekonstrukci obrazu PET a také k získání morfologické informace.
  • Jako první začala vyšetření touto metodou provádět v Česku Nemocnice Na Homolce, a to od září 1999. Využívá ji zejména k diagnostice chorob onkologických, neurologických a kardiovaskulárních.

Samotné vyšetření na PET - CT přístroji trvá asi 20 minut a je naprosto bezbolestivé. K vyšetření by měl přijít člověk s dostatečným předstihem. Ideálně půlhodinovým. „Každé rozrušení totiž může podle lékařů výsledek vyšetření zkreslit. Začátek se odehrává v takzvané aplikační místnosti,“ zjistila redaktorka České televize Iva Piskalová.

Radioaktivní látku nutnou k vyšetření připravuje sám přístroj, a to tak, aby záření z ní bylo minimální. Pacient po aplikaci látky stráví asi hodinu v kabince, pak je vyzván k příchodu na tomograf, doplnila sestra Drahoslava Nováková.

Tým ostravských lékařů a a sester je připraven denně vyšetřit osm pacientů. Každé vyšetření přitom trvá asi tři a půl hodiny. Nové pracoviště PET/CT, které se podařilo dokončit letos, vyšlo na přibližně 100 milionů korun.