Centrum trénování paměti pomohlo už stovkám lidí. Slaví druhé výročí

Trénink paměti (zdroj: ČT24)

Ostravská organizace Mens Sana, která pomáhá lidem s mozkovým poškozením a s duševními poruchami, si v pátek připomněla už 21. výročí od založení. Ve stejný den organizace zároveň oslavila dva roky od otevření Centra pro trénování paměti. Zatím jediného v republice.

V něm se aktuálně nachází osm osobních počítačů vybavených speciálními programy, které by měly zlepšovat fungování mozku. „Jsou stále obsazené,“ poznamenala redaktorka České televize Iva Piskalová.

Klienti centra na nich trénují například rozšiřování verbální složky, sdělil jeho vedoucí Antonín Liška.

  • Pro jednoduché ověření stavu vaší paměti stačí prostý text. Za jednu minutu si zapamatujte co nejvíce níže uvedených slov. Pak je zpaměti zapište v přesném pořadí.
  • Kočka, zvíře, dům, sůl, podlaha, pánev, stroj, talíř, smetana, hokejista, květina, loď, tyčka, jehla, podnos
  • Zapsali jste ve správném pořadí nejméně dvanáct slov? Pak je vaše paměť ve skvělém stavu. Naopak jestliže jste si poznamenali méně než šest slov, měli byste mozek začít trénovat. Například na tomto výše uvedeném testu.

    Postačí si také otevřít stránku s libovolným textem, přečíst si jej a pak ho z paměti co nejpodrobněji zaznamenat.

Loni zařízením prošlo 150 lidí. Teď jich chodí pravidelně kolem 80. Další asi dvě desítky na zahájení terapie teprve čekají. Součástí centra je také ateliér, kde klienti pracují s nejrůznějšími technikami. 

„Jsou rozděleny na individuální, skupinové terapie, muzikoterapii, arteterapii,“ ozřejmil Antonín Liška.

Těžkým duševním onemocněním trpí například Marek Zajac. Centrum navštěvuje od jeho otevření nejméně jednou týdně. Věnuje se zde takzvané relaxační kresbě. „Snažím se v ní zdokonalit,“ uvedl s tím, že dnes už chodí i do práce.

O léčbu je velký zájem

Do centra zatím mohou přijít pouze lidé se zdravotním handicapem. „Anebo ti, kteří mají doporučení od odborného lékaře, protože kapacita není tak velká,“ sdělila ředitelka organizace Jaroslava Saidlová.

„Za terapii lidé neplatí. S ovládáním programů nemocným často pomáhají studenti psychologie, kteří sem chodí nejen v rámci povinné praxe, ale i jako dobrovolníci,“ dokončila Iva Piskalová.