Krkonošské muzeum ve Vrchlabí se na čtyři roky uzavře: Čeká ho modernizace

Expozice Kámen a život byla instalována už v roce 1984 (zdroj: ČT24)

Jedno z nejnavštěvovanějších muzeí na východě Čech se na čtyři roky uzavře. Krkonošské muzeum ve Vrchlabí čeká obnova: Po téměř 34 letech se změní expozice o horské přírodě, kterou si dohromady prohlédl více než milion lidí. Ve své době podle expertů patřila mezi velmi pokrokové. Místo ní teď vyroste návštěvnické centrum Krkonošského národního parku.

Nová interaktivní expozice by měla být příběhem přírody a příběhem lidí usazených v horách. Expozice bude mít několik úrovní a bude jen na návštěvníkovi, do jaké hloubky si bude chtít nabídnuté informace prostudovat.

„Informačně by měla být expozice tak bohatá, aby se návštěvník vracel a strávil v návštěvnickém centru třeba i několik dní,“ uvedl mluvčí KRNAPu Radek Drahný. Návštěvnické centrum by mělo převzít i roli tradičního muzea a vybídnout návštěvníky k výletům do hor a ne jen do jejich nejatraktivnějších center.

Kromě expozice muzeum nabídne i možnosti k pořádání koncertů, festivalů, divadel, přednášek pod širým nebem. V plánech je i vybudování nového vstupu do objektu, badatelny či kavárny. Přestavba bývalého augustiniánského kláštera ve Vrchlabí vyjde na zhruba 140 milionů korun, KRNAP chce získat i dotaci z EU.

Expozice bude k vidění do 8. října
Zdroj: ČT24

Poslední týden bude vstup zdarma

Současná expozice Kámen a život ještě bude v provozu do 8. října, přičemž v posledním týdnu bude vstupné zdarma. Expozice vznikala na přelomu 70. a 80. let celkem pět roků.

Návštěvníkům umožňovala nejenom prohlídku: mohli se i aktivně zapojit, třeba mačkat spínače a objevovat krásy světových hor. „Inspirovali jsme se západně od naší hranice. Třeba v národním muzeu v Londýně,“ popisuje jeden z autorů expozice Jan Štursa. 

V části expozice nazvané U horského potoka tak žili ve vodě opravdoví pstruzi a nad nimi létali ptáci. Šlo ale o technicky velmi náročnou záležitost: třeba proto, že každé rostlině vyhovuje jiné světlo.