Koalice v Přerově se rozpadla. ANO a Společně pro Přerov hledají nové partnery

Přerovskou koalici opouštějí kromě strany Za prosperitu Přerova a jeho místních částí také Nezávislí. Sdělil to předseda jejich klubu Petr Hermély. Koalice, kterou tak nyní tvoří pouze hnutí ANO a Společně pro Přerov (SpP), tím definitivně přichází o většinu, má už jen 16 z 35 křesel. Zástupci hnutí ANO a Společně pro Přerov, kteří zůstali v koalici po odchodu Prosperity a Nezávislých, již oznámili, že budou hledat nového koaličního partnera.

Koalice původně měla ve statutárním městě 21 mandátů. Prosperita a Nezávislí disponují čtyřmi mandáty, z SpP navíc loni odešel jeden z jejích zástupců, Tomáš Tužín. Zástupci obou stran se shodli na tom, že nechtějí předčasné volby.

Vypovězení koaliční smlouvy
Zdroj: ČT24

Důvodem k vypovězení koaliční smlouvy jsou podle zástupců strany Za prosperitu Přerova a jeho místních částí dlouhodobé rozpory uvnitř koalice. „Důvodem je komunikace, rozpory nad tématy a také vystupování na veřejnosti a chování se k lidem v Přerově,“ řekl předseda klubu Radek Pospíšilík. K úterku odchází také z rady města, které má kolem 45 000 obyvatel. Prosperita jde podle Pospíšilíka do opozice.

Členové strany podle něj vyzvali své zástupce k odchodu z koalice již letos v únoru. Prosperita kritizuje především odchod kvalifikovaných zaměstnanců magistrátu, sporným bodem byla i kritika tajemníka magistrátu. Rozpory se podle Pospíšilíka začaly projevovat i na veřejnosti - přímo na jednáních zastupitelstva.

Nezávislí, kteří rovněž odstoupili z koalice, dali k dispozici i své funkce. Zachovat si prý chtějí neutrální postoj. „Zareagovali jsme na to tím, že odstupujeme také. Po jejich odchodu mandát koalice 18 ku 17 křeslům v zastupitelstvu není realistický. Vláda v Přerově by měla mít daleko silnější mandát než o jeden jediný hlas. Přišlo nám to jako nejzodpovědnější krok vůči městu a jeho stabilizaci,“ řekl Hermély. 

Chceme se chovat zodpovědně a dát možnost vzniku vládnoucí platformě.
Petr Hermély
předseda klubu

Podle předsedy koaliční rady Petra Vrány zůstávají zbývajícím subjektům v koalici dva možné scénáře. „Prvním je možnost vstupu nového koaličního partnera, zahájíme rozhovory se subjekty. Pokud se to nepodaří, je varianta ANO a Společně pro Přerov se 16 mandáty. Podle mne se dá pracovat i na této platformě a pokusit se hledat podporu. Je to komunikačně náročné, ale podle mne reálné,“ řekl Vrána.

Primátor Vladimír Puchalský z SpP se k situaci odmítl vyjádřit, řekl, že je k tomu zmocněn právě Vrána. Ten s důvody vypovězení smlouvy nesouhlasí. „Domníváme se, že jsou zástupné. Nezávislí nám odchod oznámili v pondělí, přitom po celou dobu nám nic nevytýkali,“ uvedl Vrána.

Prosperita i Nezávislí drželi v jedenáctičlenné městské radě každý po jednom zástupci. ANO, které volby v roce 2014 v Přerově vyhrálo, má z celkového počtu 11 radních pět křesel a Společně pro Přerov čtyři místa, mezi nimi je primátor. V opozici jsou v Přerově ODS a ČSSD, které městu řadu let vládly, a také KSČM a lidovci. Dohromady mají 14 hlasů. 

V Přerově se vlády před třemi lety ujaly většinou nové tváře nebo lidé, kteří dosud byli v opozici. Ze všech okresních měst v Olomouckém kraji zdejší radnice zažila největší politické zemětřesení. Městu do voleb 16 let vládla ODS a ČSSD, po volbách se to změnilo.