Staré ruské eskalátory mají z Anděla zmizet. Rekonstrukce ve stanici metra uzavře jeden z východů

Pohled do útrob eskalátorů. Schody ve stanici Anděl čeká výměna (zdroj: ČT24)

Rekonstrukce stanice metra B Anděl by měla začít 18. září. Cestující při ní budou moci využít pouze přístup od autobusového nádraží Na Knížecí a výtahy. Pražský dopravní podnik nechá ve výstupu k Andělu vymontovat původní ruské eskalátory a nahradí je novými. Budou také odstraněny průsaky vody do tunelu schodů. Novinářům to při prohlídce v noci na středu řekli zástupci dopravního podniku.

Dopravní podnik nejdříve vymontuje staré ruské eskalátory a vybere z nich náhradní díly, které bude moci ještě využít. Poté odstraní zbývající části včetně nosných rámů, které poputují do šrotu a na skládku. „Vymění se veškeré řízení, elektroinstalace a nainstaluje se sem úplně nový eskalátor s novými bezpečnostními prvky a systémem řízení,“ řekl technik dopravního podniku Martin Kodrle. Změní se také umístění motorů eskalátorů.

Po odstranění starých pohyblivých schodů začnou dělníci pracovat na opravách v tunelu eskalátoru. Do něj zatéká voda, společnost proto nechá opravit jeho izolaci.

  • Současné eskalátory u Anděla byly vyrobeny v tehdejším Leningradu a jsou šesté nejdelší v pražském metru. Postaveny byly na začátku 80. let minulého století. Stanice byla pod názvem Moskevská otevřena 2. listopadu 1985. V současné době je v metru ještě asi 42 starých ruských eskalátorů.

Strojovnu eskalátoru čekají také stavební úpravy, neboť nynější ruské schody jsou uloženy na podlaze na betonovém soklu. „Nové jsou zavěšeny na betonových překladech a jsou ve vzduchu. Takže dojde k dobetonování nových prvků, které budou propočteny tak, aby vše unesly,“ řekl Kodrle.

Rekonstrukce potrvá devět měsíců. Náklady jsou odhadovány na 225 milionů korun.

Po instalaci schodů a elektrotechniky provede podnik v poslední fázi oprav zkoušky nového eskalátoru a otestuje jej rovněž se zátěží. Nakonec musí podnik získat průkaz způsobilosti od drážního správního úřadu.

Pohyblivé schody nahradí podnik i na Karlově náměstí a Náměstí Republiky

Vedle stanice Anděl plánuje dopravce výměnu pohyblivých schodů také ve stanicích Karlovo náměstí a Náměstí Republiky, kde má výměna začít letos 1. listopadu. Na Karlově náměstí začne obnova až po dokončení rekonstrukce u Anděla. Tento týden již začaly opravy ve stanici Skalka na trase A, součástí bude i modernizace schodů.

Pražský dopravní podnik provozuje na třech linkách metra 61 stanic. Roční provoz metra vyjde na několik miliard korun. DPP je největší městskou firmou a zaměstnává asi 10 tisíc lidí. Praha dotuje společnost více než 11 miliardami korun ročně.