Praha vypsala bezbariérový grant. Překážkou může být i jeden schod

Praha vypsala bezbariérový grant (zdroj: ČT24)

Praha vypsala nový grantový program, který má zlepšit bezbariérová opatření v budovách. Často i drobné úpravy totiž můžou znamenat velkou změnu. Dotační program proto město chystá i na příští rok.

Zastávky nebo přechody už překážkou nebývají. Problém je ale dostat se do některých budov včetně těch, které slouží veřejnosti. Překážkou k nezávislosti může přitom být i pouhý jeden schod. 

Podle zkušeností vozíčkářky Karolíny Chloubové vždy záleží na vůli a hledání alternativních řešení. Na některých místech například vyřešili problém vyvýšením chodníku.

Vynášení lidí do schodů ale podle Karolíny rozhodně řešení není. „Vozík sám o sobě váží 90 kilogramů. Není možné ho ani za něco chytit a hlavně to není důstojný způsob, jak někoho někam dostávat,“ řekla České televizi.

V pilotním projektu uspělo sedm žadatelů

Na bezbariérová opatření proto magistrát vypsal grant. Letos uspělo v pilotním projektu sedm žadatelů a prvním už přišly i peníze. Někde práce dokonce finišují. Svaz tělesně postižených bude mít například nové výtahy. Ty s ručním otevíráním dveří jsou totiž pro vozíčkáře nevyhovující.

Zrakově postiženým zase pomáhá zvuková signalizace. Pomocí vysílačky si zapnou hlášení, které jim pomáhá s orientací i v komplikovaných místech. Nad sídlem organizace, která se stará o nevidomé, bude už brzy díky grantu speciální reproduktor, který bude po stisknutí vysílačky navádět pípáním.

Bezbariérovost ale neřeší jen zdravotně handicapovaní občané, ale například i rodiče s kočárky, senioři nebo lidé po úrazech. Pražský magistrát už proto chystá dotační program na příští rok. Žadatelům chce dát na přípravu více času než letos. Věří, že se přihlásí i více zájemců.