V Budějovicích končí komplikovaná uzavírka, sílí boj o spojku Vltava–Máj

Události v regionech: V Českých Budějovicích končí uzavírka, která komplikovala dopravu v širokém okolí (zdroj: ČT24)

Husova třída v Českých Budějovicích bude od středy opět průjezdná bez omezení. O půlnoci skončí stavba okružní križovatky se Strakonickou. Zatím z křižovatky nebude možné dojet na sídliště Máj, ale to je jen otázka času. Spojka přes bývalé vojenské cvičiště již vzniká – navzdory kritice několika obyvatel města, kteří se snaží stavbě zabránit. Možná ale nebude nová silnice v provozu v noci.

Kdo projíždí po hlavních ulicích Českých Budějovic, postřehne, že je na nich velké množství semaforů. V Husově třídě ale mohou řidiči nově vyzkoušet alternativu – ze světelné křižovatky se stává okružní. Pro místní řidiče je ale nejdůležitější to, že bude křižovatka opět průjezdná. Kvůli rekonstrukci křižovatky byla dva týdny uzavřená a na příjezdu do Českých Budějovic od Písku se tvořily dlouhé kolony.

Do nové okružní křižovatky také ústí nová západní větev. Na ni sice zatím není možné odbočit, ale je to již hmatatelný příslib, že brzy bude existovat nová spojka, která zrychlí cestování mezi sídlišti Vltava a Máj. Zejména obyvatelé Máje se na ni těší. „Ulehčí situaci, nemusí se to objíždět přes město,“ podotkla Veronika Vochozková, která na největším budějovickém sídlišti žije.

Jsou ale slyšet i nespokojené hlasy. Organizátorka protestů Marie Paukejová se obává zvýšení prašnosti a hluku. „Vést středem sídliště takovou silnici je úplná šílenost,“ míní. Kritici stavby podali podnět pro přezkumné řízení na krajský úřad i stížnost k Evropské komisi.

Podle primátorova náměstka Františka Konečného (ANO) je ale odpor vůči spojce zcela marginální. Tvrdí, že nespokojení jsou jen dva lidé. „Zbývajících 30 tisíc obyvatel sídliště Máj vítá tuto propojku,“ je přesvědčen. 

Stavba spojky ještě zdaleka není hotová. První řidiči by na ni mohli vyjet příští rok v dubnu. Měření hluku pak během zkušebního provozu prozradí, zda tu bude umožněn i noční provoz, nebo zda se silnice vždy na noc uzavře.