Nová silnice vedoucí na Slovensko zatím nebude. Dostavbě brání četná odvolání

Martina Koziolová ke stavu silnice I/68 (zdroj: ČT24)

Letos plánovali zástupci Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zahájit výstavbu nové rychlostní silnice I/68 mezi Třanovicemi a Nebory na Frýdecko-Místecku. Spuštění prací na úseku, který vede na hranice se Slovenskem, se ale zadrhlo. „Kdy opět začne, to dosud není jisté kvůli odvoláním a stížnostem,“ zjistila redaktorka České televize Martina Koziolová.

„V tuto chvíli řešíme napadení stavebního povolení, čekáme na rozhodnutí nadřízeného orgánu a navíc musíme vyřešit dvě opakovaná vyvlastňovací řízení,“ sdělil mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

Zdržení stavby poslední ze tří částí nové komunikace nastalo i přesto, že má Ředitelství silnic a dálnic vybraného zhotovitele stavby. Ta má mimo jiné navazovat na obchvat Třince za 3,1 miliardy korun, který se začal budovat v roce 2014. Nová komunikace, která by měla být hotova do dvou let, má odlehčit městu zatíženému dopravou. Jde o jednu z hlavních dopravních tepen v Moravskoslezském kraji spojujících Česko s Polskem a Slovenskem.

I/68
Zdroj: ŘSD

S komplikacemi, které doprovázejí stavbu silnice I/68, se každodenně potýká také řada obyvatel obec Střítež. Tou vede stará cesta na Slovensko - denně jí projedou stovky kamionů. Často směřují do Třineckých železáren nebo automobilky Hyundai v Nošoviccích.

„Udělal jsem si na vrátka takový řetěz, aby je děti neotevřely samovolně a neutekly na cestu. Provoz je tady velký,“ říká jeden z obyvatel Stříteže.

„Je to hrozné, nejde přejít cestu,“ potvrzuje Silva Kalentová, která bydlí nedaleko.

Dopravu odvede nejen ze Stříteže

Nová silnice I/68 má odvést těžkou tranzitní dopravu nejen ze Stříteže, ale také z dalších hustě zastavěných částí obcí Hnojník a Ropice. Podle plánů ŘSD se na ni řidiči napojí z dálnice D48 v Třanovicích, nezastavěným územím povede 5,5kilometrový úsek až do Nebor.

Petr Martiňák (nestraník), místopředseda sdružení obcí povodí Stonávky, se obává, že se situace v dotčených obcích ještě zhorší po otevření dvou nových úseků z Nebor až na hranice se Slovenskem.

„Největší problém nastane v úseku Střítež a Hnojník směrem do Horních Tošanovic,“ míní. Nový, 11 kilometrů dlouhý úsek, na kterém se pracuje přesně tři roky, chce Ředitelství silnic a dálnic otevřít letos na konci září.