Čtyři roky po povodni má začít oprava Dětského ostrova. Předchozí pokusy zkrachovaly

Dětský ostrov se má začít opravovat (zdroj: ČT24)

Dětský ostrov v Praze na Vltavě se začne opravovat. Zavřený je od roku 2013, kdy ho poničily povodně. Někteří obyvatelé Smíchova jsou ale ke slibům radnice skeptičtí – jde už o třetí pokus o rekonstrukci.

Po povodních se dekontaminovala půda a odstranily se poničené herní prvky, práce stály 9 milionů korun. Stejná dekontaminace se bude muset provést i nyní, areál je totiž znečištěn výkaly ptáků.

„Radnice městské části Praha 5 se rozhodla nechat ostrov uzavřený a až poté, co proběhne oprava a bude bezpečný, tak ho znovu otevřeme,“ uvedl mluvčí Prahy 5 Jakub Večerka.

Dětský ostrov už je několik let uzavřený
Zdroj: ČT24

Do prvního výběrového řízení se ale nepřihlásila žádná firma. Ukázalo se, že rozpočet rekonstrukce 13 milionů nestačí na přepravu materiálu. „Přeprava je docela náročná, musí se to vozit pontony přes řeku,“ říká 1. zástupce starosty Prahy 5 Martin Slabý (ANO).

Druhý projekt nerespektoval, že v zadní části ostrova jsou uskladněny protipovodňové zábrany. „Měly tady vzniknout i objekty, které by v budoucnu překážely Povodí Vltavy v případě povodní,“ uvádí Slabý.

Na ostrově bude i sportovní hřiště

Nynější plán je návratem k projektu původnímu, s tím že se rozpočet navýšil na 19 milionů. „Bylo hodně nespokojených lidí a teď se ptali, kdy se ostrov konečně zprovozní a proč se dělají čtyři různé projekty, které nakonec nikdo nerealizuje,“ říká zastupitel Jakub Suchel (KDU-ČSL).

Hřiště na Dětském ostrově
Zdroj: ČT24

Prolézačky pro děti jsou v okolí na menších hřištích u zahrady Kinských a na Slovanském ostrově, ani jedno z nich však není spojené se sportovním hřištěm.

Na Dětském ostrově bude například hřiště basketbalové, volejbalové i prolézačky pro nejmenší. Jídlo zajistí pojízdné občerstvení. K dispozici budou mobilní sprchy, toalety v restauraci a suché záchody. Na ostrově totiž není kanalizace. Brány ostrova by se dětem měly znovu otevřít na jaře příštího roku.

Dětská hřiště v okolí Dětského ostrova
Zdroj: ČT24