Ateliér v zámku nebo na ulici. Historická města Mikulov a Znojmo hostí výtvarná sympozia

Rovnou dvě výtvarná sympozia hostí v těchto dnech jihomoravská města. V Mikulově umělci tvoří na zámku, ve Znojmě zase obsadili ulice a lidé je můžou sledovat přímo při práci. Cíl mají výtvarníci stejný, ukázat nový pohled na obě města a předat si navzájem zkušenosti.

Město a krajina pod Pálavou se i letos staly inspirací pro skupinu umělců na mikulovském sympoziu Dílna. Místo vlastního ateliéru zámecké prostory, místo domácího ruchu, klid na práci. Slovenský grafik Svätopluk Mikyta pracuje spolu s kolegy na mikulovském zámku už dva týdny. Za další dva představí díla v ateliéru lidem. Základním materiálem jsou pro něj a jeho dva kolegy ale prázdné listy použitého kalendáře. „Listy na stěně považujeme za hotové, do těch na zemi můžeme vstupovat libovolným způsobem,“ popsal grafik Svätopluk Mikyta.

Sympozium v Mikulově se zaměřuje na umělecké instalace

Na projektu pracuje hned několik výtvarníků. „Dobrým příkladem, který ilustruje naši spolupráci je kresba napravo, já jsem původně udělal kresbu hlavy, ostatní dva to překolážovali,“ řekl slovenský grafik.

Do týmu umělců pozvala kurátorka výstavy Kateřina Vincourová Davida Böhma a Jiřího Frantu, kteří se zabývají zejména kresbou a performancí. Členem letošní sestavy je také malíř Igor Korpaczewski a fotografka Alena Kotzmannová. Tým doplňuje teoretička, kurátorka brněnské Fait Gallery Denisa Kujelová. „Téma není dané, každý si vzal své. Většina pracuje na tématu spojeném s Mikulovem nebo zámkem,“ vysvětlila kurátorka výstavy a laureátka Ceny Jindřicha Chaloupeckého Kateřina Vincourová.

Díla výtvarníků si prohlédla Veronika Gecová (zdroj: ČT24)

Ve Znojmě umělci obsadili centrum města

Pět dnů, pět umělců. Sympozium v těchto dnech hostí také Znojmo. Umělci ale místo zámku zaplnili centrum. Měli by poskytnout místním obyvatelům nový pohled na jejich město. „Někoho zajímají běžné věci jako třeba lampy na ulicích, někoho obchodní dům Dyje, někoho historické centrum města,“ vysvětlila koordinátorka sympozia Andrea Krejčí.

Znojemské sympozium vyvrcholí v sobotu. To v Mikulově umělci svá díla předvedou až dvanáctého srpna a tamní výstava potrvá do října.