Napětí jako v šachu. Nejlepší světoví piškvorkáři hrají v Praze o titul mistra světa

Padesátka nejlepších hráčů piškvorek se sešla v Praze. Utkávají se o titul mistra světa. Do České republiky se šampionát vrátil po osmi letech. Svůj strategický um s křížky a kolečky může předvést i široká veřejnost. Stačí, když 27. či 28. července dorazí na gymnázium Jana Keplera v Praze k turnaji v piškvorkové bleskovce.

Během školního vyučování si piškvorkami tajně krátil hodinu snad každý. V podobě s černými a bílými kameny na speciálním hracím poli, u něhož nechybí hodiny, však oblíbenou hru znají jen ti nejvášnivější piškvorkáři. Ti nejlepší z celého světa se sešli v Praze, aby bojovali o titul mistra světa.

Letošní desetidenní herní festival je jedním z nejsilněji obsazených v historii, uvedl předseda České federace piškvorek a renju Štěpán Tesařík. Kromě českých a slovenských hráčů přijeli piškvorkáři z Polska, Maďarska, Finska, Estonska, Ukrajiny, Ruska a Číny.

Partie trvá i šest hodin

Hlavní turnaj bude probíhat šest dnů, utká se v něm dvanáct nejlepších. „Partie v takovém turnaji trvají i 5 až 6 hodin a nezaostávají v napětí za šachy,“ popsal atmosféru Tesařík. Přítomni jsou všichni tři hráči, kteří se umístili na stupních vítězů při posledním mistrovství světa, které se konalo před dvěma lety v Rusku. Největší z tuzemských nadějí je Pavel Laube, vicemistr z roku 2013.

Mistrovství světa v piškvorkách se koná každé dva roky již od roku 1989. Česká republika jej hostila v Pardubicích v roce 2009. Tentokrát se koná na Gymnáziu Jana Keplera na Praze 6. Přijít může i široká veřejnost. 27. a 28. července si lidé dokonce mohou zahrát odpolední turnaje v piškvorkové bleskovce.

Mistrovství světa v piškvorkách
Zdroj: Jan Purkrábek