Turisté si rozdělávají ohně, kde je napadne, zlobí se lesníci i starostové v Poohří

Události: Podél Ohře mají problémy s rozděláváním ohňů (zdroj: ČT24)

Správci lesů i obcí podél Ohře mají problémy s táborníky, kteří rozdělávají ohně na místech, kde je to zakázané. Hasiči v Boru na Karlovarsku už museli likvidovat požár kolem ohniště v lese, kde načerno stanovali vodáci. Obce proto chtějí zpřísnit pravidla pro táboření.

Mnozí vodáci táboří podél Ohře, kde se jim zlíbí. „Tam, kde je kámen, je hranice tábořiště a dál už by nikdo tábořit neměl,“ říká Jaroslav Adámek z Loketských městských lesů. Přesto jsou za místem hned tři další ohniště.

Při večerní kontrole je toto místo plné lidí. Podle provozovatele kempu, který na kameru mluvit nechtěl, to bývalé vedení lesů ve výjimečných případech povolilo. Správci lesa ale nesouhlasí. „Porost má stáří 140 let a de facto došlo k jeho absolutní devastaci,“ upozorňuje Adámek.

Černé tábořiště je i nedaleko Kyselky. Na místě ještě zůstaly špekáčky, ohniště i staré boty. O kus dál vodáci dokonce zapálili stromy. Rozšíření plamenů do okolí nezabránily ani kameny kolem ohniště, půda je totiž proschlá. „Dojde ke vznícení, běží to po kořenech hrabankou a pak ten ohýnek vyskočí někde jinde,“ vysvětluje správce.

Rozšíření plamenů do okolí nezabránily ani kameny kolem ohniště
Zdroj: ČT24

„Nejčastější příčinou bývá právě nedbalost lidí, kdy například nechají otevřené ohniště bez dozoru,“ říká mluvčí krajských hasičů Martin Kasal.

Obce v okolí Ohře proto vydávají vyhlášky, které táboření jasněji vymezují. Kvůli problémům u řeky o ní přemýšlí i v Sadově. „Vyhláška upřesňuje v daném území místní podmínky. Zpřesňuje, kde se smí a kde se nesmí,“ říká místostarosta Sadova Ladislav Ludvík (SNK).

Za porušení vyhlášky hrozí pokuta. Stejně jako za rozdělávání ohňů v lese, kde to zakazuje přímo zákon. Pokuta může v těchto případech dosáhnout desítek tisíc korun.