Brněnští strážníci zveřejňují dobré skutky lidí. Inspiroval je Foglarův Modrý život

Modrý život strážníků v Brně (zdroj: ČT24)

Brněnští strážníci už čtrnáct dní zaznamenávají v kalendáři na webu dobré skutky lidí. Inspiraci našli v Modrém životě známém z knih Jaroslava Foglara. Mezi pozitivními příběhy je například záchrana veverky z autosalonu nebo vrácení většího obnosu peněz. Projekt má Brňany motivovat k tomu, aby nebyli lhostejní ke svému okolí.

Každý den jeden dobrý skutek. Jedním ze zapsaných je například Marek Cigánek. Ten zachránil před zloději drahé vybavení ordinace. V noci si všiml otevřených dveří do domu. Nahlížel dovnitř, volal do chodby, ale nikdo nereagoval. „ Lidi chodili kolem a nikoho nenapadlo se podívat, jestli tam někdo není, proč jsou ty dveře otevřené“ řekl Marek Cigánek.

Kvůli obavám z možného vloupání zatelefonoval na linku 156. Strážníci kontaktovali vlastníky budovy. Jak se ukázalo, při odchodu z práce špatně zavřeli dveře a ty se potom uvolnily poryvem větru. Majitelé nezjistili žádné škody a objekt si na zbytek noci pečlivě zamkli.

Zachráněná veverka nebo vrácené peníze

První zápis v rubrice Modrý život si vysloužila tříletá dívenka a její jednašedesátiletá babička. Vnučce neuniklo, že za okny autoservisu ve Sladkovského ulici pobíhá rezavá veverka, která se marně snaží najít cestu ven. Babička zavolala na linku 156. Strážníci zjistili telefon na zaměstnance servisu, který přijel a nezraněná veverka se tak vrátila na svobodu. Další lidé například zachránili poštolku nebo přinesli nalezenou tašku s víc než dvaceti tisíci korunami.

  • Modrý život poprvé vyšel v roce 1934 v knize Přístav volá autora Jaroslava Foglara. Je popsán jako několik úkolů/bodů, které se snažíme každý den naplnit, abychom si pak, za jejich splnění, mohli vybarvit jedno políčko v kalendáři modře. Cílem je pak získat co nejvíce modrých políček. Původně se tyto úkoly/podmínky nazývaly Můj lepší život a s pojmem Modrý život se poprvé objevily v roce 1947.

Každý den vybarví jedno modré políčko

Český spisovatel, významná osobnost českého skautského hnutí, redaktor několika dětských časopisů a zážitkový pedagog. Pod skautskou přezdívkou Jestřáb vedl po značnou část svého života chlapecký oddíl Pražská Dvojka. Jako autor je nejvíce znám příběhy chlapeckého klubu Rychlé šípy, knihami Hoši od Bobří řeky, Přístav volá, Záhada hlavolamu a jinými.

Jaroslav Foglar
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Podobné příběhy, kde lidé dokáží pomoci jen maličkostmi, už Městská policie zveřejňuje dva týdny. Od 6. července, v den 110. výročí narození Jaroslava Foglara. Inspirovala se modrým životem spisovatelových hrdinů. Stejně jako oni za každý takový čin vybarví modře příslušné políčko kalendáře, který je ne webu Městské policie Brno. Symbolická je i modrá barva, která tabulku Modrého života propojuje s uniformami brněnských strážníků.

Záměr strážníků se nám líbí a těší nás, že rubrika zůstane trvalou připomínkou práce pana Jaroslava Foglara. Bezplatně jsme jim proto poskytli autorská práva k používání slovního spojení Modrý život.
Tomáš Šídlo
předseda správní rady Skautské nadace Jaroslava Foglara (zdroj: www.mpbrno.cz)

„Já bych neřekl, že je to výjimečné. Jen se o tom málo mluví. Pracuju dvacet let jako strážník městské policie a zažil jsem už hezkou řádku případů, kdy nám vlastně lidi pomáhají,“ řekl strážník Milan Hupka.

Zveřejňování dobrých zpráv má být hlavně motivací. „My se běžně setkáváme s tím, že pokud například zveřejníme informaci o tom, že někdo vrátil peněženku, tak se následně třeba další den objeví pět dalších poctivých nálezců,“ řekl mluvčí Městské policie Brno Jakub Ghanem.