Na Šumavě vzniká orloj. Z šicího stroje, sekačky i starého žigulíka

V Hojsově Stráži na Šumavě bude orloj (zdroj: ČT24)

Šumava bude mít svůj orloj, i s pohyblivými figurami. Před třemi roky ho začal na Hojsově Stráži stavět Zdeněk Landa. Kromě času budou ciferníky ukazovat znamení zvěrokruhu i fáze Měsíce.

Poskládat z ozubených kol funkční hodiny se Zdeněk Landa naučil od kamaráda. Orloj s třemi ciferníky dává dohromady od roku 2014. Některé součásti použil ze starých strojů, ale třeba i z žigulíku.

„Krokové kolo je ze šicího stroje. Kolo se 72 zuby, aby to bylo dělitelné dvanácti, je ze sekačky obilí. Ostatní je dopočítané a vypálené laserem,“ vysvětluje autor orloje Zdeněk Landa.

Autor orloje Zdeněk Landa
Zdroj: ČT24

Z původního nápadu vyrobit stroj pro věžní hodiny vznikl orloj se třemi ciferníky. Na něm nebude chybět tradiční smrtka a poustevník.

„Na čtyřiadvacetníku bude ekliptika, bude ukazovat jednotlivá znamení zvěrokruhu,“ říká Landa. Inspiraci nehledal na pražském orloji, ale spíš studoval hodinové stroje ve Velké Británii.

Hodinový stroj v pětimetrové věži bude ukazovat i datum, fáze Měsíce a zatmění. V poledne celý mechanismus navíc odbije prvních osm tónů státní hymny. Orloj spustí Zdeněk Landa 17. listopadu a natahovat ho bude každých čtrnáct dní.