Trutnovskou nemocnici opět vede Martin Limburský. Odbory křičí

Limburský nastoupil do čela trutnovské nemocnice (zdroj: ČT24)

Do čela Krajské Oblastní nemocnice Trutnov se vrátil Martin Limburský (60), který ji vedl v letech 1996 až 2013. Z nemocnice odešel z osobních důvodů. Nyní ve funkci nahradil Jaroslava Kratochvíla, který řízení nemocnice opustil po dvou měsících na vlastní žádost ze zdravotních důvodů. Nemocnice s 670 zaměstnanci a 300 akutními lůžky loni vykázala při půlmiliardových výnosech ztrátu 1,6 milionu korun.

Se jmenováním Limburského do funkce předsedy představenstva nemocnice nesouhlasí nemocniční odbory. Na Limburském jim vadí, že působí i v několika soukromých zdravotnických firmách, což je podle nich střet zájmů.

Vedení kraje ale za Limburským stojí. „Odboráři by se měli starat o blaho zaměstnanců a jejich benefity, ale do obsazení managementu by neměli zasahovat,“ vzkázal náměstek hejtmana pro zdravotnictví Aleš Cabicar (TOP 09). Nemocnice podle něj potřebuje především personální stabilizaci lékařského i nelékařského personálu.

Odbory: Vedení je v rozkladu, částečné angažmá je k ničemu

Místopředseda Základní odborové organizace Oblastní nemocnice Trutnov Jiří Šedivec zdůraznil, že Limburského působení v soukromých firmách je po právní stránce sice v pořádku. „Ale systém řízení nemocnice je v rozkladu a je potřeba, aby se Martin Limburský řízení nemocnice věnoval plně, a ne jen na 0,8 úvazku,“ uvedl Šedivec.

Aleš Cabicar
Zdroj: ČT24

Odbory podle něj budou pečlivě sledovat Limburského počínání v čele nemocnice, situaci však nehodlají eskalovat. „Půjde nám o to, aby lidé dostali za svou práci poctivě zaplaceno, aby se neomezovala péče a provoz nemocnice,“ řekl Šedivec.

Kraj sahá ke změnám v případě nemocnic, které jsou ve ztrátě

Kraj vyměnil i zbývající dva členy tříčlenného představenstva nemocnice. K dnešku v představenstvu skončila ekonomka nemocnice Jana Totková, kterou nahradil primář ARO Martin Šimák. Miroslava Procházku, který v představenstvu zastupoval krajský Zdravotnický holding, nahradil do vyřešení současné situace Cabicar.

obrázek
Zdroj: ČT24

Změny kraj v minulých dnech provedl i ve vedení Oblastní nemocnice Náchod. K 1. srpnu v čele nemocnice skončí Zbyněk Chotěborský, kterého vystřídá bývalá ředitelka pardubické nemocnice Ivana Urešová. Oblastní nemocnice v Náchodě, pod kterou spadá také nemocnice v Rychnově nad Kněžnou, je největší nemocnicí patřící Královéhradeckému kraji. Má 832 lůžek a zaměstnává 1500 lidí. Loni měla náchodská nemocnice výnosy 1,05 miliardy korun, její hospodaření skončilo ztrátou 11,5 milionu korun.