Na rekonstrukci unikátního koupaliště dohlížejí památkáři, návštěvníky čekají omezení

Při rekonstrukci koupaliště Dachova musí dělníci dodržovat původní postupy (zdroj: ČT24)

Na koupališti v hořické osadě Dachovy pokračuje po zimní přestávce rekonstrukce prvorepublikových dřevěných převlékáren. Protože jde o kulturní památku, musí tesařská firma dodržovat původní pracovní postupy. A omezí to i návštěvníky. Práce potrvají další tři roky.

Hořický rodák Karel Hušek chodí na koupaliště celý život, převlékací kabinu si pronajímá každé léto. Pozoroval, jak stoletý areál chátrá, až se už některé konstrukce vychylovaly. Stavaře proto vidí rád. „Každý po tom chodníčku korzuje a sleduje to, jak jim to odsejpá. Je to příjemný pohled,“ říká.

Hořická radnice začala se záchranou areálu vloni, kdy nechala opravit nejvíc zničenou západní věž. Letošní etapa stavebních prací je čtyřnásobně větší, návštěvníci se musí obejít bez poloviny převlékáren.

Hořická radnice začala se záchranou areálu vloni, kdy nechala opravit nejvíc zničenou západní věž
Zdroj: ČT24

„Konstrukce je dožilá, že to se dá všechno rozebrat rukama. Všechno se musí vyměnit, nahradit novým dřívím,“ vysvětluje zástupce dodavatele prací Václav Záruba.

U zachovalých prken a trámů je zase potřeba propracovat se přes desítku starých nátěrů a obnovit původní barevný odstín. „Není to žádná lehká práce, aby to vypadalo, aby chytla barva, aby to neopadávalo,“ říká truhlář Robert Jasanský.

Řemeslníci musí odstranit přes desítku starých nátěrů a obnovit původní barevný odstín
Zdroj: ČT24

Řemeslníkům pod ruku přitom co dva týdny nahlížejí památkáři. „Jestli je dodrženo to, že vyměňovány jsou pouze dožilé prvky. Že nejsou vyměňovány žádné, které ještě splňují svoji funkci,“ uvádí zástupce státní památkové péče v Hořicích Šárka Špicarová.

V interiérech pak řemeslníci impregnují dřevo fermeží, obnovují prvorepublikové detaily i původní vitrážová okna. Dvouapůlmilionovou investici platí radnice převážně ze svého rozpočtu. Na letošní opravy navážou na jaře další, návštěvníci tak musí se stavebním provozem na koupališti počítat ještě po dobu tří let.

Na rekonstrukci prvorepublikového areálu dohlížejí i památkáři
Zdroj: ČT24
  • Přírodní koupaliště Dachova vzniklo v roce 1925 v osadě Dachovy ve východočeských Hořicích, pod severními svahy Hořického chlumu. Na místě bývalého rybníka ho postavili podle projektu profesora hořické sochařsko-kamenické školy Karla Bachury.
  • Vodní plocha zabírá 8000 m2, dno koupaliště tvoří pískovcové kvádry, pláž je travnatá a písečná. Plavcům slouží k převlékání dřevěné jasnými barvami natřené kabinky. V areálu je skokánek, pétanque, hřiště na fotbal, volejbal i plážový volejbal nebo stolní tenis.
  • Obvykle silný přítok z okolního zalesněného svahu a kamenný podklad koupaliště zajišťují kvalitní a čistou vodu. Důkazem toho je i výskyt vzácného a na čistou vodu citlivého čolka horského.
  • Na koupališti se natáčel film Eliška má ráda divočinu režiséra Otokára Schmidta. Okolí koupaliště je protkáno několika turistickými stezkami, z nichž nejznámější jsou Malátova a Fléglova. S Hořicemi je spojeno také cyklostezkou.
  • Zdroj: MIC Hořice