O příměstské tábory je rekordní zájem. Rodiče preferují „zážitkové“

Boom příměstských táborů (zdroj: ČT24)

Začaly letní příměstské tábory. Zájem o ně je letos rekordní. Třeba na tom olomouckém, který pořádá Univerzita Palackého, se během dvou měsíců vystřídá 1200 dětí. Rok od roku se zvyšují i nároky rodičů a za nadstandardní přístup si rádi připlatí.

Příměstské tábory se tak snaží oslovovat bohatší nabídkou, například možností raftingu, hledáním skrytých pokladů (takzvaných kešek) nebo výukou tenisu. „Ty jsou ale dražší a týden takového pobytu na Olomoucku stojí asi 2200 korun,“ poznamenala redaktorka České televize Monika Fleischmannová.

V průměru za pracovní týden od pondělí do pátku od 8.–16. hodiny zaplatí rodiče za pobyt dítěte 1500 korun, dvoutýdenní pobytový tábor vyjde asi na 4000 korun. „Výjimkou je tábor Olmík, který získal evropské dotace, a který na týden stojí 1200 korun,“ dodala Monika Fleischmannová.

Organizátoři na takovém typu tábora netvoří zisk, na druhou stranu si mohou po pěti letech ponechat veškeré vybavení, keré pro potřeby akce nakoupili, týká se to například i počítačů nebo hraček.

Na příměstské tábory na Olomoucku rodiče vesměs přihlašují děti předškolního a školního věku. Aktuálně zde probíhá přibližně dvacet táborů. „Jejich počet nelze přesně zjistit. Organizátoři totiž nemají povinnost hlásit konání tábora na hygienu nebo úřad za předpokladu, že je na něm méně než 30 dětí a děti zde zároveň netráví noc,“ dodala Monika Fleischmannová.

Řada táborů byla zaplněna již 3 měsíce před prázdninami

V Olomouckém kraji bylo už více než čtvrt roku před letními prázdninami zaplněno mnoho dětských příměstských táborů. Některé z nich byly vyprodány už na začátku roku po zveřejnění termínů.

K největším lákadlům patřily tábory v přírodě, v Olomouci se tradičně jako první zaplnil tábor v zoo. Loni se na pobytových táborech v kraji rekreovalo zhruba 10 000 dětí, tisíce dalších absolvovaly tábory příměstské.

Například olomoucký dům dětí a mládeže (DDM) pro letošní rok připravil 35 táborů. I letos měl v nabídce víc táborů příměstských než pobytových. „V loňském roce se pobytových táborů DDM Olomouc zúčastnilo 634 dětí a těch příměstských 440. Tradičně rychle bývá obsazen příměstský tábor v zoo a pobyt pro rodiče s dětmi,“ řekl už dříve Radek Ježowicz z DDM Olomouc.

Kromě příměstského tábora v olomoucké zoo rychle vykoupili rodiče místa na rybářském táboru, sportovním příměstském táboře i táboru raftovém. Obsazen byl záhy po vyhlášení také pobytový tábor se stanováním v přírodě na Konicku.

Loni měli hygienici v kraji nahlášeno 114 zotavovacích akcí se 162 turnusy. Nejvíce táborů se koná tradičně na Šumpersku a Jesenicku. Jejich nabídka se letos opět na řadě míst zvýšila.