Policisté sledují, zda děti nepopíjejí alkohol. Plánují řadu preventivních akcí

V pátek po rozdání vysvědčení začínají tisícům dětí dvouměsíční prázdniny. Policie na tento víkend proto chystá hned několik preventivních a kontrolních akcí. Poslední školní den je mnohdy spojen s oslavami, a tak strážníci, policisté i sociální pracovnice budou kontrolovat, jestli děti a mladiství nekonzumují alkohol.

Kontrolní akce v barech a restauracích policie dělá celý rok. Nejvíce jich ale chystají právě na prázdniny. „Každoročně při nich odhalí několik opilých dětí, které mnohdy stráví noc v nemocnici, dokud nevystřízliví,“ uvedl redaktor České televize Jiří Loučka.

V součinnosti s PČR provádíme preventivně bezpečnostní opatření zaměřená na nedovolené podávání alkoholu osobám mladším 18 let.
Michal Maršo
mluvčí Městské policie Ostrava

Pokud policisté odhalí, že děti popíjely alkohol, mívá to pro rodiče dlouhou dohru. „Musí pak sociálním pracovnicím vysvětlovat, proč nezletilé dítě neměli pod kontrolou,“ dodal Jiří Loučka.

Po obdržení podnětu od policie kontaktujeme rodinu, a to jak dítě, tak zákonného zástupce, se kterým začneme intenzivně pracovat. A to dle potřeb konkrétní rodiny. Provedeme s dítětem pohovor, dále hovoříme se zákonným zástupcem a dle dalších potřeb doporučíme služby odborného sociálního poradenství.
Markéta Héglová
odbor sociálních věcí MMO

Jen vloni o prázdninách policisté v Moravskoslezském kraji zkontrolovali přes 1300 dětí. 76 z nich mělo pozitivní dechovou zkoušku na alkohol. Jeden chlapec pak neměl ještě ani 15 let.

Nejzávažnějším případem, kterým se naši policisté na sklonku loňských prázdnin zabývali, byla 15letá dívka z Opavska, která nadýchala 1,36 promile.

Policisté na severu Moravy a ve Slezsku už letos stihli zkontrolovat více než 200 barů a restaurací, kde narazili na 77 dětí pod vlivem alkoholu.

„Tyto kontroly budou nadále probíhat napříč celými prázdninami,“ doplnila Lenka Sikorová, mluvčí policie ČR.