Ostravská univerzita se vrhá do přestavby. Promění filozofickou fakultu na „špičkové pracoviště“

Proměna filozofické fakulty (zdroj: ČT24)

Budovu Filozofické fakulty Ostravské univerzity v ulici Čs. legií čeká rozsáhlá oprava přibližně za 60 milionů korun, většina částky jde z rozpočtu EU. Půjde o největší investici v dosavadní existenci fakulty. Díky novým interiérům a vybavení by se fakulta měla zařadit mezi špičková pracoviště, řekl mluvčí univerzity Adam Soustružník.

Na přestavbu se univerzitě podařilo získat dotaci 57 milionů korun z EU. Modernizace by měla výrazně ulehčit studium handicapovaným posluchačům.

Podle děkana fakulty Aleše Zářického jsou nynější prostory pro potřeby fakulty nevyhovující. Přestavba objektu by měla začít příští rok v květnu. Část fakulty bude proto z bezpečnostních důvodů uzavřená zhruba 15 měsíců. Po dobu stavebních úprav se výuka přesune na Pedagogickou fakultu v Mlýnské ulici a budova by měla být znovu v provozu od září 2019.

Veškeré investice budou směřovat výhradně na modernizaci interiéru a vybavení, vnější fasáda se opravovala již v roce 2009, kdy byla budova zateplena a byla vyměněna okna. „Zachová si tak svůj historický plášť, pod ním ale vznikne zcela moderní a nadčasový interiér,“ uvedl Soustružník.

Cílem modernizace je zpřístupnění studia handicapovaným studentům a vytvoření exkluzivního pracoviště, které umožní aplikovat moderní výukové metody.
Vítězslav Vilímek
manažer projektu

Rekonstruovány budou učebny, chodby, studovny, toalety, ale i části dvorního traktu, kam bude na vnější část budovy umístěn výtah a prosklená chodba, které budou finančně nejnáročnější.

Na fakultě nyní studuje asi dvacet handicapovaných studentů. V plánu je tak třeba i instalace vodicích pásů pro slabozraké. Univerzita očekává, že po modernizaci by se počet takových posluchačů mohl zvýšit, protože bezbariérové přístupy v celé budově umožní rozšíření nabídky studia.

Rekonstrukcí se proto zvýší kapacita učeben, které budou mít nejmodernější vybavení, stejně jako multimediální učebny či tlumočnické laboratoře. „Investice poputují rovněž na zakoupení výpočetní techniky pro počítačové učebny, výměnu serverů a elektrorozvodů, topení, instalaci zcela nového mobiliáře a informačního systému, a to vše s ohledem na osoby s postižením,“ uvedl Soustružník.

Budeme moci provádět výuku pro větší skupinu studentů současně, což je pro nás důležité, čili budeme moci rozšířit studijní skupiny.
Aleš Zářický
děkan FF OU

Po dokončení přestavby budovy, která je jedním ze tří objektů fakulty, se počítá s renovací budovy v Reální ulici a úpravy by se měly dočkat i prostory někdejší menzy v Poštovní ulici. Modernizaci celého komplexu budov by univerzita chtěla zvládnou do pěti let. Očekává, že celkové náklady by se mohly pohybovat kolem 200 milionů korun.

Ostrava chce univerzitě darovat pozemky

Ostravští městští zastupitelé na svém květnovém zasedání rozhodli, že Ostravské univerzitě v budoucnu darují až 3,3 hektaru pozemků v těsné blízkosti centra města. Univerzita by na nich v budoucnu mohla vybudovat Fakultu umění a Centrum zdravého pohybu, což jsou nyní její stěžejní rozvojové projekty.

Škola by na tyto projekty mohla získat dotaci. Ministerstvo školství totiž připravilo výzvu z operačního programu Výzkum a vzdělávání, která bude vyhlášena pouze pro univerzity ve třech postižených regionech, mezi nimiž figuruje i Moravskoslezský kraj. Podle primátora je ale pro získání dotace nutné, aby univerzita do konce června příštího roku měla vydáno územní rozhodnutí a měla podánu žádost o stavební povolení. Je tedy nutné řešit, kde objekty budou stát.

Rektor univerzity Jan Lata už dříve řekl, že novou Fakultu umění univerzita potřebuje, protože nynější zázemí už neodpovídá jejím potřebám. Fakulta umění totiž sídlí už osm let v provizorních podmínkách a na dvou různých místech. Podle dřívějšího prohlášení rektora by obě stavby za ideálních podmínek mohly vzniknout do roku 2020.