Recitátoři a divadla poezie mají svátek. Začal Wolkrův Prostějov

Wolkrův Prostějov (zdroj: ČT24)

V polovině června ožil Prostějov poezií. Letos ve městě probíhá už 60. ročník přehlídky Wolkrův Prostějov, na kterou zamířily desítky recitátorů z celé země. Návštěvníci se budou moci zaposlouchat i do mnoha divadelních inscenací.

Akce, kterou podpořilo mimo jiné ministerstvo kultury, Prostějov i Olomoucký kraj, probíhá v Městském divadle. Přehlídky se mohou zúčastnit sólisté a divadelní soubory z České republiky, jejichž vystupující členové ukončili 9. třídu ZŠ nebo odpovídající třídy víceletého gymnázia.

Letošní ročník Wolkrova Prostějova začína 13. června a skončí 17. června. Maratón recitačních vystoupení a představení divadel poezie doplní semináře se zkušenými lektory. Festival je podle organizátorů výjimečnou a jedinou akcí svého druhu v republice. V Evropě je pořádáno pouze několik podobných akcí.

Jiří Wolker
Zdroj: ČTK
  • Před 117 lety, 29. března 1900, se v Prostějově narodil básník Jiří Wolker. Přestože pocházel z dobře situované rodiny, zařadil se svým dílem k nejznámějším představitelům proletářského umění. První literární pokusy si Wolker odbyl již během pobytu na prostějovském gymnáziu. Po jeho absolvování odešel do Prahy, kde se zapsal na práva a zároveň docházel na literární přednášky na filosofické fakultě. Wolkerovo studium však přerušila tuberkulóza, které v lednu 1924 básník ve věku pouhých třiadvaceti let podlehl.
  • K nejznámějším Wolkerovým dílům patří básnické sbírky Host do domu (1921) a Těžká hodina (1922). Wolker se však věnoval i literární teorii. Byl mimo jiné autorem stati Umění všední, či nedělní?, v níž obhajoval principy proletářsky orientované básnické tvorby.

Festivalem Wolkrův Prostějov v minulosti prošly významné osobnosti kulturního života. Soutěže se zúčastnily například herečky Iva Janžurová a Valérie Zawadská nebo moderátorka Jolana Voldánová. Soutěžní přehlídka je pojmenována pro prostějovském rodákovi Jiřím Wolkrovi (1900 až 1924). Básník byl členem Literární skupiny a Devětsilu.