Na zámku v Polici na Třebíčsku otevřou Muzeum RAF

Muzeum RAF v Polici (zdroj: ČT24)

Na zámku v Polici na Třebíčsku se v sobotu otevře první část Muzea britského královského letectva (RAF) zasvěceného československým pilotům a dalším vojákům působícím za druhé světové války ve Velké Británii. Na jeho vzniku se podílí spolek letecké historie Czech Spitfire Club, obec Police a Nadační fond leteckého maršála Karla Janouška.

Expozici věnovanou pilotům bojujícím proti fašistickým vojskům v barvách britského letectva vybudoval před časem v Jemnici převor řádu Cyriaků Jiří Stanislav. Sám prožil v britském exilu desítky let, teď se snaží, aby se na české hrdiny nezapomnělo. „Naším snem je dlouhodobě vybudovat něco, na co naše země může být hrdá. Protože jim dlužíme tolik, že to nejde ani spočítat,“ vysvětlil autor expozice Jiří Stanislav.

Původní prostory ale přestaly stačit a tak se teď expozice stěhuje o osm kilometrů dál z Jemnice do Police. Sály v místním zámku nabídla obec. Muzeum už teď zabírá tři místnosti a nabídne okolo pěti set exponátů. „Zastupitelstvo obce souhlasí s rozšířením expozice pro další roky,“ řekl starosta Police Karel Janoušek (NK).

Před zámkem bude vojenská technika a maketa letounu

Ve venkovních prostorách lidé najdou maketu letounu Spitfire v měřítku 1:1 a další vojenskou techniku. Hlavní expozice jsou ve vnitřních opravených prostorách zámku. Jedna z místností je vyzdobená obrazy s vojenskou tematikou, uniformami a několika desítkami leteckých modelů od počátku letectví až po raketoplán. Je vyhrazena pro přednášky a promítání filmů.

„Hlavní myšlenkou vzniku muzea je poukázat na hrdinství našich pilotů, kteří neváhali nasazovat životy v době, kdy bylo národu nejhůř,“ řekl předseda klubu Zdeněk Sadecký.

Každé z několika zastavení v hlavní části muzea má jednotící myšlenku. Samostatné celky jsou vyhrazeny například první republice. Další oddíl se věnuje protektorátu a druhé světové válce. Ve vitrínách návštěvníci najdou vybavení a výstroj pilotů, zbraně, dokumenty, knihy, letecké přístroje. V rohu místnosti zaujme originál záchranného člunu s figurínou pilota. Ucelená expozice se věnuje mimo jiné také operaci Anthropoid určené k likvidaci zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha.

Svým rozsahem je muzeum ojedinělé

„Expozice je zajímavá pro laiky i odborníky. Chceme přilákat hlavně lidi z regionu a cíleně zvát školy na školní výlety,“ vysvětlil Zdeněk Sadecký. V Česku podle něj existuje řada dílčích muzeí a expozicí s podobnou tematikou, ale podle dostupných informací je Muzeum RAF v ČR svým rozsahem zřejmě ojedinělé. „Muzeum by se mělo stát centrem připomínky našich hrdinů v RAF s minimálně celostátním dosahem a významem. Kromě památek zde soustřeďujeme také informační centrum s databázemi a odbornou knihovnou,“ dodal předseda klubu Zdeněk Sadecký.

Organizátoři počítají s tím, že muzeum budou každoročně doplňovat dalšími exponáty. „Na chodbách zámku umístíme portréty a pamětní desky letců a dalších lidí působících v RAF, kteří se narodili nebo působili na Vysočině,“ popsal Sadecký. Výhledově by měl vzniknout samostatný sál věnovaný navigační letecké službě. V plánech je také zřízení dobového klubu RAF přístupného i veřejnosti.

Zámek v Polici
Zdroj: Luboš Pavlíček/ČTK

Muzeum by mělo přilákat do obce víc turistů

Podle starosty Police Karla Janouška je zámek ve vlastnictví obce otevřený vždy během letních prázdnin už 11 let. „V létě přijde na zámek kolem 1000 turistů, muzeum přispěje ke zviditelnění nejjižnější obce na konci Kraje Vysočina,“ řekl Karel Janoušek.

Muzeum vzniklo nákladem přibližně 300 000 korun. Exponáty jsou převážně z vlastnictví klubu, řada z nich jsou originály. „Otevírací doba se zatím tvoří, máme představu, že přes prázdniny bude v muzeu průvodce,“ ukončil Zdeněk Sadecký. Aktuální informace se zájemci dozvědí na webech obce či klubu.