Společně proti rakovině prsu. Růžový pochod prošel Prahou

Centrem Prahy prošel růžový pochod na podporu boje proti rakovině prsu. Sedmnáctého ročníku tradiční charitativní akce se podle organizátorů zúčastnilo dvaadvacet tisíc lidí.

Podle organizátorů akce onemocní rakovinou prsu každá osmá žena. V Česku jich nyní žije asi padesát tisíc; každý rok čeští lékaři odhalí nádor prsu asi šesti tisícům žen a šestnáct set pacientek zemře. Ačkoliv je rakovina prsu relativně snadno léčitelná, pokud se nádor podaří odhalit včas, je toto onemocnění nejčastější příčinou úmrtí žen ve věku mezi dvacítkou a 54 lety.

Již tradiční růžový pochod se na nebezpečí a nutnost prevence letos snažil upozornit už po sedmnácté. Symbolem pochodu jsou tradičně růžová trička, jež jsou zároveň vstupenkou na tuto akci. Jejich zakoupením lidé přispívají na prevenci, projekty pro pacienty a vyhodnocování screeningových dat. Od prvního pochodu organizátoři na tyto účely věnovali zhruba 100 milionů korun.

Ze Staroměstského náměstí na Štvanici

Bezmála čtyřkilometrová trasa pochodu vedla ze Staroměstského náměstí Kaprovou ulicí na náměstí Jana Palacha a dále přes Mánesův most na druhý břeh Vltavy. Kolem Úřadu vlády a přes Hlávkův most došli účastníci až na Štvanici, kde charitativní odpoledne pokračuje dalším, převážně hudebním programem.

Do akce se jako každý rok zapojila řada známých osobností. V průvodu šly mimo jiné herečka a zpěvačka Hana Holišová i stálice akce Monika Absolonová, Roman Vojtek či Iva Pazderková. Celkem se do letošního průvodu podle organizátorů zapojilo dvaadvacet tisíc lidí.

Česko má od roku 2002 program na odhalování rakoviny prsu. Ženám nad 45 let hradí každé dva roky preventivní mamografickou prohlídku zdravotní pojišťovny. Díky programu se tři čtvrtiny případů zjistí v počátečních stadiích.