Policie otevřela novou služebnu: Má pomoct zvládnout tisíce dělníků v průmyslové zóně Kvasiny

Starosta Solnice: Často je tu nepořádek a dochází k porušování městské vyhlášky (zdroj: ČT24)

Policie otevřela na Rychnovsku novou služebnu cizinecké policie, která by měla řešit problém s kriminalitou cizinců v průmyslové zóně Kvasiny. Služebna je v Solnici a v nepřetržitém provozu tam bude sloužit šest policistů, v budoucnu se ale počítá s rozšířením až na 16. Zónu v Kvasinách masivně rozšiřuje Škoda Auto, s příchodem tisíců zahraničních dělníků se ale objevil problém s přestupky i kriminalitou.

Služebna sídlí v městské budově na Masarykově náměstí v Solnici v těsném sousedství městského úřadu. „Město budovu opravilo nákladem půl milionu korun, z nichž 200 tisíc korun věnovala Škoda Auto. Policie je v budově v nájmu,“ upřesnil starosta Solnice Jan Hostinský.

Sama policie pak do počítačové techniky a dalšího vybavení služebny dala zhruba milion korun. Služebna je zřízena jako detašované pracoviště odboru cizinecké policie krajského policejního ředitelství.

V průmyslové zóně Kvasiny – Solnice pracuje celkem asi 10 500 lidí, z toho asi tři tisíce cizinců. Kromě Poláků tam zaměstnání našli i občané z dalších zemí východní Evropy.

Jenomže poté, co v loňském roce došlo k masivnímu rozšiřování výroby, se objevily také problémy s veřejným pořádkem i drobnou kriminalitou. „Jsou tady porušovány městské vyhlášky typu zákazu popíjení alkoholu na veřejných prostranstvích. Je zvýšený nepořádek, dnes a denně řešíme odpady,“ stěžuje si starosta Solnice.

Policie proto v posledních měsících zvýšila počet kontrol a od letošního ledna se počet zaznamenaných přestupků snížil na polovinu. „V průměru měsíčně tady slouží 70 hlídek navíc. Jsou sem posílány především z útvarů z Hradce Králové, ale i z Náchoda. Policisté jsou na ulicích vidět, nepáchá se tolik přestupků,“ uvedl krajský policejní ředitel David Fulka.

Zatímco v prvních třech měsících letošního roku policie v zóně Kvasiny evidovala od 334 do 374 přestupků měsíčně, v dubnu se jejich počet snížil na 206 a za 25 dní května na 186. Významnou část přestupků měli na svědomí cizinci. Například v březnu z 374 přestupků cizinci spáchali 110. V květnu měli cizinci na svědomí 34 přestupků. Výrazně ubylo i špatně zaparkovaných aut.

Policisté však budou kontrolovat i to, jestli mají cizinci platná povolení k pobytu a zaměří se i na jejich nelegální zaměstnávání. Jde hlavně o případy agenturního najímání dělníků pro subdodavatele škody Auto.