Záchrana se nezdařila. Nejstarší česká porcelánka jde do dražby

Nejstarší česká porcelánka jde do dražby (zdroj: ČT24)

Pokusy o záchranu české porcelánky Haas & Czjzek v Horním Slavkově, jejíž počátky se datují do roku 1792, byly nejspíš marné. Pražská firma, která budovy koupila před několika lety, se totiž dostala do insolvence, a tak jde porcelánka opět do dražby. Výrobce přitom nedávno začal nabírat zaměstnance, kteří tak znovu přišli o práci.

Továrnu před šesti lety kvůli dluhům a nedostatku zakázek zavřel ruský majitel. Budovy potom koupila česká firma a další společnost v ní pod značkou Haas & Czjzek znovu začala vyrábět porcelán. Teď se ale továrna bude opět prodávat.

„Nejnižší podání je 8,77 milionu korun. Licitovat se bude 14. června v Praze. Nejzajímavější by bylo obnovit výrobu porcelánu a navázat tak na slavnou tradici v Česku i v zahraničí,“ říká realitní makléř Naxos Petr Vácha.

Porcelánka Haas & Czjzek
Zdroj: Libor Sojka/ČTK

Za problémy porcelánky mohou podle všeho spory nejméně tří stran o majetek. „Do dražby jde objekt, který patří firmě Sideline. To není výrobce porcelánu. My jsme u nich byli v pronájmu s tím, že se jednalo o pozdějším odkupu,“ přiblížil vedoucí výroby v Haas & Czjzek Michal Prokop.

Porcelán měl směřovat i do Asie

Firma výrobu pozastavila, dokud se právní spory nevyřeší. Přitom ještě na přelomu roku to vypadalo, že bude mít úspěch. Odběratele našla na Blízkém východě i v Asii. Dvacítka lidí, která v porcelánce ještě nedávno pracovala, tak znovu přišla o práci a zaměstnavatel jim prý dluží peníze.

Na porcelánku jako kdysi silného zaměstnavatele v regionu se už nemůže spoléhat ani hornoslavkovská radnice. Bývalí zaměstnanci většinou našli uplatnění v jiných fabrikách, uvedl starosta Alexandr Terek (nestr.).

České porcelánky si v posledních letech prošly velkou krizí. Před čtyřmi roky zavřela manufaktura Epiag Lofida. O práci před sedmi lety přišli i zaměstnanci největší porcelánky Thun. Ta se ale po roce z krize dostala a přijala většinu lidí zpátky.