Volby v rozhádaném Podolí jasně vyhrála odvolaná starostka

Volby v rozhádané obci Podolí na Uherskohradišťsku jasně vyhrálo seskupení Alternativa pro Podolí bývalé starostky Jany Rýpalové. Alternativa pro Podolí získala v devítičlenném zastupitelstvu šest křesel. Končí tak několik měsíců bezvládí, kdy obec ochromily spory zastupitelů.

Spory, které přinesly do obce hádky, demonstrace i policejní vyšetřování, začaly v červenci loňského roku. Tehdy nově vzniklá většinová koalice zastupitelů odvolala po 7 hodinách jednání starostku Janu Rýpalovou a místostarostku.

Zastupitelé si ale proti sobě postavili část voličů. Lidé v obci, ve které žije asi osm set obyvatel, začali protestovat. Na demonstrace přicházelo kolem 200 lidí, přibližně každý třetí volič ve vesnici.

Spor o evropské dotace

Podstatou sporu na zastupitelstvu byl duchovní a relaxační areál, tedy zázemí okolo podolské kaple. Postavena byla z evropských dotací, podle odpůrců je bývalé vedení využilo špatně. Hovoří dokonce o dotačním podvodu. 

Volby v Podolí vyhrála bývalá starostka (zdroj: ČT24)

Policie letos na jaře odložila trestní oznámení, které bylo na bývalou starostku Rýpalovou a místostarostku Kasperovou podáno, žádný trestný čin nespáchaly.

Jasnou výhru exstarostka nečekala

A ve volbách Rýpalová jasně zvítězila. Alternativa pro Podolí dostala 57 procent a v devítičlenném zastupitelstvu má šest křesel. „Tak velkou výhru jsem nečekala. Asi jsme se s kolegyní za rok a půl ve funkci dobře zapsaly a lidé odmítli dění po našem odchodu. Byla to zbytečná situace, která se dala řešit jinak,“ řekla Rýpalová.

Iniciátoři loňského převratu z ČSSD a sdružení Život v Podolí 2014 do voleb vůbec nekandidovali. Po jednom zastupiteli mají po sobotních volbách v Podolí sdružení Aktivita, Zdravé Podolí a Podolí nám není lhostejné.