Vyhořela by Luční bouda? Hasiči zkoušeli, jak rychle ji dokáží zachránit

Události v regionech: Cvičný požár se rozhořel na Luční boudě (zdroj: ČT24)

Požáry zničily již mnoho krkonošských bud. Z těch velkých lehla naposledy popelem Petrova bouda. Byla již dlouho opuštěná, a v den, kdy vyhořela, bylo zataženo, a tak trvalo dlouho, než se vůbec zjistilo, že hoří. Na Luční boudě nyní proběhlo cvičení na téma požáru. Hasiči se chtěli ujistit, že by v případě ohně dokázali zabránit naprosté zkáze.

Chodbu u restaurace na Luční boudě zdobí fotografie z její historie. Jedna z nich pochází z roku 1938 a zobrazuje ruinu. Bouda tehdy vyhořela, za viníky byli označeni českoslovenští vojáci, kteří se stahovali po odevzdání pohraničí Německu. V dalších letech sice Luční bouda znovu ožila, ale představa dýmu, který se nekontrolovaně šíří hotelovými chodbami, je stálou noční můrou.

V případě požáru by na něj jako první odpověděli pracovníci samotné Luční boudy. Číšníci, kuchaři či recepční totiž vytvořili vlastní hasičské družstvo. „V současné době máme pět lidí. Na podzim připravujeme ještě dalších pět lidí na výcvik. To znamená, máme akceschopnou jednotku,“ podotkl majitel Luční boudy Stanislav Beneš. Nejdůležitějším úkolem místních dobrovolných hasičů by však byla záchrana hotelových hostů, kterých je v sezoně na Luční boudě až 150. Teprve poté se mohou pokusit oheň zpomalit.

Luční bouda v Krkonoších
Zdroj: ČT24

Zpod hor proto k požáru vyrazily co nejrychleji posily. K Luční boudě sice vede z Pece pod Sněžkou cesta se zpevněným povrchem, ale ta je sjízdná sotva půl roku. Při nynějším květnovém cvičení sice již byla silnice průjezdná až k Luční, ale scénář předpokládal, že je zavátá, a tak hasiči stejně museli u Výrovky přeložit své vybavení a pokračovat rolbou. Ostatně ještě před měsícem by neměli na výběr. „Téměř všechno, co máme běžně v cisternách, musíme přeložit, aby nám nic nechybělo,“ přiblížil velitel zásahu.

Dojezdový čas hasičů z Pece pod Sněžkou činil půl hodiny. Profesionální jednotce z Trutnova pak zabrala cesta včetně zavátého úseku z Výrovky padesát minut. Podle ředitele krajských hasičů Františka Mencla to znamená, že by při skutečném požáru byla rozhodující akce místního dobrovolného družstva. „Jinak pak už je pozdě,“ zdůraznil. Cvičný požár pak dostaly všechny jednotky společně pod kontrolu po dvou hodinách.

Požární cvičení na Luční boudě nebylo poslední, naopak. Další plánují hasiči na zimu, kdy budou panovat skutečně extrémní podmínky. Sněhu bývá kolem Luční boudy přes metr a teploty sotva vystoupí nad nulu.