V Otrokovicích shořela průmyslová hala. Hasiči zabránili rozšíření požáru

Hasiče zaměstnal noční požár průmyslové haly v Otrokovicích (zdroj: ČT24)

Hasiči uhasili noční požár haly s uskladněnými chemikáliemi v průmyslovém areálu v Otrokovicích na Zlínsku. Oheň vypukl ve středu večer kolem 22. hodiny. Hasičům se podařilo zabránit rozšíření ohně na okolní budovy. Přivolaný statik dopoledne rozhodl, že budovu je třeba zbourat. Celkové škody ani příčina vzplanutí nejsou zatím známé.

„Přivolaný statik rozhodl o tom, že budova musí jít kompletně k zemi, protože statika je příliš narušená. Na místě stále zasahují tři jednotky hasičů, které likvidují zbývající ložiska požáru,“ uvedla redaktorka České televize Vendula Březinová, která zásah sleduje na místě. 

Požár zasáhl nízký objekt o jednom podlaží a půdorysu asi 15 krát 30 metrů. Plameny šlehaly vysoko nad střechu a z budovy se ozývaly výbuchy tlakových lahví. Hasiči postupně vyhlásili druhý a třetí stupeň požárního poplachu. Během noci nasadili několik jednotek profesionálů i dobrovolníků, celkem asi 100 hasičů. Rozsahem jde o jeden z největších požárů na Moravě za poslední roky. 

Zásah komplikoval vysoký žár, hasičům se tavily obličejové masky

Hasiči se snažili požár zvládnout také z výšky z košů čtyř automobilních žebříků. „Kromě pokračujících výbuchů tlakových lahví a destrukcí stavebních konstrukcí objektu hasičům komplikoval zásah také vysoký žár. V jednom časovém úseku museli někteří hasiči opustit koše výškové techniky, protože žár nad objektem byl tak silný, že se jim začaly tavit obličejové masky dýchací techniky,“ popsal Netopil.

Požár průmyslové haly v Otrokovicích (zdroj: ČT24)

Intenzivní žár také ohrožoval část techniky a opláštění jedné ze sousedních průmyslových hal. „Jak bylo také zjištěno, v jedné části hořícího objektu byly umístěny zásobníky s asi 200 tunami tuku a menší množství hořlavých kapalin,“ dodal Netopil. Objekt sloužil jako skladiště. Zásahem se podařilo zabránit rozšíření požáru na okolní stavby.

Lokalizace požáru byla hlášena krátce po 1:00. „Dařilo se také postupně hasit jednotlivé části objektu. Vysoká spotřeba vody si vyžádala doplňování cisteren z hydrantů a na místo zásahu byly dopravovány také další zásoby pěnidel. O dodání dalšího pěnidla byli požádáni také kolegové z Olomouckého a Jihomoravského kraje,“ doplnil Netopil. 

iReportér Vít Marek: Požár haly v Otrokovicích (zdroj: ČT24)

Na místo byli vysláni příslušníci chemické laboratoře hasičů z Frenštátu pod Radhoštěm. „Kouř z požářiště naštěstí stoupal kolmo do vyšších vrstev a zplodiny hoření tak přímo neohrožovaly obytné oblasti Otrokovic a okolních obcí. Přesto bylo ve spolupráci s místní samosprávou obyvatelům doporučeno, aby nevětrali a zbytečně nevycházeli z domu,“ uvedl Netopil. Nebezpečné koncentrace škodlivin v ovzduší hasiči nenaměřili.