Na Chrášťanské skládce přestalo navážení hlíny. Letitý spor o pozemky se možná chýlí ke konci

V březnu ještě na tzv. skládku jezdilo jedno nákladní auto za druhým (zdroj: ČT24)

Vlekoucí se spor okolo pozemků na okraji hlavního města se zřejmě posunul kupředu. V květnu totiž přestalo navážení hlíny na takzvanou Chrášťanskou skládku, kam ji firma Expos vozila přes nesouhlas vlastníků pozemku. Policie také začala trestně stíhat vedoucího stavebního úřadu v Hostivici, který navážení i přes rozsudky soudů dál povoloval.

Spor o zhruba 19 parcel na rozloze 24 hektarů se táhne od revoluce, kdy byly původním majitelům pozemky vráceny. V tu dobu tady už terénní úpravy a rekultivace probíhaly ‒ a přes nesouhlas vlastníků probíhaly dál.

Firma Expos se hájí tím, že na skládku existuje územní povolení už od roku 1988. Jenomže obec ho považovala za neplatné a vlastníků se zastal i Nejvyšší správní soud. „Naše rozhodnutí zrušilo rozhodnutí stavebního odboru,“ vysvětluje soudkyně NSS Daniela Zemanová. Podle soudu nemohl žádný úřad nařídit stavební práce na cizích pozemcích.

Od května je areál bez nákladních aut i buldozerů
Zdroj: ČT24

Ještě loni přitom právě vedoucí stavebního úřadu v Hostivici Vojtěch Budil přes rozhodnutí soudu prodlužování stavby obhajoval. „Nedomnívám se, že na základě tohoto rozsudku bych měl cokoliv zastavovat,“ uvedl loni v lednu pro pořad Nedej se plus. Teď už se o Budila zajímá policie a je zahájeno trestní stíhání ve věci zneužití pravomoci úřední osoby.

Majitelé pozemků se o pomoc obraceli i na Středočeský kraj, který ovšem tvrdil, že nic dělat nemůže. Za to teď schytal kritiku ze strany ministerstva pro místní rozvoj: „Ministerstvo Vám (krajskému úřadu ‒ pozn. red.) přikazuje učinit bezodkladně opatření proti nečinnosti vám podřízeného stavebního úřadu.“

O takzvanou skládku se navíc zajímá i Inspekce životního prostředí. S firmou Expos, která nepovolené navážky provádí, vede správní řízení. Společnost se odmítla před kamerou na otázky ČT vyjádřit.

Dřív se však majitel firmy Jindřich Frýdl hájil tím, že firmě rekultivaci skládky nikdo nezakázal: „Pokud by k tomu došlo a jakýkoliv příslušný státní orgán by mi pravomocně zakázal rekultivační práce a terénní úpravy (…), tak toto budu samozřejmě respektovat a veškeré práce okamžitě ukončím.“