Nedaleko D1 na Benešovsku stále hoří hala s pneumatikami

UDÁLOSTI: Hasiči zasahují při rozsáhlém požáru skladu u Ostředku na Benešovsku (zdroj: ČT24)

U Ostředku na Benešovsku nedaleko dálnice D1 od středy hoří hala, ve které jsou uskladněny pneumatiky. Hasičům se ale podařilo lokalizovat požár, plameny se tak již nešíří. Nejprve byl ve středu vyhlášen druhý, posléze třetí stupeň požárního poplachu ze čtyř možných.

Velitel zásahu z místa odvolal všechny jednotky dobrovolných hasičů, v současnosti s požárem bojují jen profesionální hasiči, kterých je na místě několik desítek, řekl mluvčí středočeských hasičů Ladislav Holomčík. Škodu odhaduje majitel na 110 milionů korun.

K požáru byla vyžádána také asistence těžkého kolového nakladače ze Zbirohu, který hořící hromady pneumatik rozhrnuje. V areálu je silážní jáma, kterou hasiči napustili vodou. Do ní nakladač vozí hořící pneumatiky. I ve čtvrtek odpoledne, tedy déle než den po vypuknutí požáru, bylo na místě třináct hasičských jednotek. „Od začátku se u požáru vystřídalo již 34 jednotek a 66 kusů techniky,“ upozornil Holomčík.

iReportér Ivan Sýkora: Požár pneumatik na Benešovsku (zdroj: ČT24)

Podle mluvčí středočeské záchranné služby Petry Effenbergerové se při požáru nikdo nezranil. Hala, kde hoří, je ze železobetonové konstrukce a podle Holomčíka bude po požáru zřejmě nutná její demolice. Část střechy je už ostatně ubouraná.

Část hasičů, kteří u Ostředku zasahovali, předtím ještě pomáhala hasit v nedalekých Mirošovicích u Prahy. Ve středu odpoledne hořel u Mirošovic les o rozloze asi 120 krát 40 metrů. I tady hasiči vyhlásili druhý stupeň poplachu, ten byl večer snížen na první. Až do čtvrtečního rána hasiči nad požářištěm dohlíželi. Podle Holomčíka nevznikla požárem lesa žádná škoda.