Bouřka v Letovicích zničila část protipovodňové zdi. Ta byla poškozená už dřív

Kus opěrné zdi, která byla vybudována po povodních v roce 2006 v Letovicích, nevydržela páteční průtrž mračen. Zeď chránila jednu ze silnic ve městě, oprava bude stát jeden až dva miliony korun. Lokální bouře v pátek zasáhly okolí Kunštátu, Boskovic a Letovice.

Páteční průtrž zaplavila třeba nákupní centrum v Boskovicích nebo silnice v okolí Kunštátu. Nejhorší situace ale byla v Letovicích. Tam se sesula část opěrné zdi vybudované po povodních v roce 2006.

„Jedná se přibližně o necelých padesát metrů opěrné zdi, náklady v tuto chvíli odhaduji mezi jedním a dvěma miliony korun. Budeme se snažit to spravit ještě do konce letošního roku,“ uvedl vedoucí oblasti Správy a údržby silnic Jihomoravského kraje Miloš Bažant. Silničáři zatím svedli dopravu do jednoho jízdního pruhu.

Část opěrné zdi přitom spadla do potoka podle místních obyvatel už před rokem. Podle silničářů ale byla pouze narušená, za rok ji ale opravit nestačili. Reklamovat už také ne, musí ji tedy opravit ze svých prostředků.

Nyní tak budou muset opravit dvojnásobný úsek sesunutého svahu. „Část, která se zřítila, asi nebyla úplně dobře založená, a proto došlo k její devastaci,“ řekl Bažant.

Přívalové deště v Letovicích (zdroj: ČT24)

Podle starosty Letovic Vladimíra Stejskala bylo město vytopené v letech 1997 i 2006. Přesto se pořád objevují nová místa, kde se voda dostane ven z koryta. Starosta potvrdil, že voda se dostala i do části sklepů a vytopila některé kanály.

Přívalové deště působily problémy na jižní Moravě i v nedávné minulosti. Loni třeba zaplavily bahnem Slavkovsko, dva roky předtím zase západní okolí Brna. Tamní obce ale mají protipovodňová opatření  zatím jen na papíře. Lidé zasažení průtrží mračen se tak musejí chránit svépomocí.