Města na jihu Moravy začala likvidovat potkany. Škůdce neohrozila ani tuhá zima

Stovky tisíc korun ročně stojí města a obce deratizace potkanů. Hlodavce podle odborníků neohrozila ani letošní dlouhá zima. Ve městech nemají predátory. Hubení jedem je jediná možnost, jak snížit jejich počet. Bránit přemnožení potkanů je nezbytné hlavně proto, že přenáší nemoci nebezpečné pro člověka.

V Hustopečích dělají jarní deratizaci pravidelně už 18 let. Ročně vyjde město na 5000 korun. I letos vyrazili pracovníci odboru životního prostředí s nářadím a granulemi jedu do města s cílem otrávit potkany, kteří se nejčastěji pohybují poblíž kanálů nebo popelnici. Hlodavci se nejčastěji hubí  granulemi s účinnou látkou bromadiolon.

Potkan, který nástrahu sežere, zemře do několika dnů. Jed působí na srážlivost krve, takže zvíře vykrvácí. Domácímu zvířeti by jed na potkany mohl ublížit, pokud by ho sežralo větší množství. V takovém případě doporučují deratizátoři rychlou návštěvu veterináře.

„Návnadu hodíme do díry, ze které potkani vylézají a z bezpečnostních důvodů to zakryjeme tak, aby se k tomu nedostal pes,“ popsal pracovník odboru životního prostředí Městského úřadu Hustopeče Ondřej Němeček. Každé místo s nástrahou ještě pracovníci úřadu označí nálepkou.

„Ve městě nemá potkan predátora. Může jim být kuna nebo liška, a tak se musí s populací vypořádat člověk sám. Jiná možnost než deratizace není,“ vysvětlil zoolog Roman Zajíček. Samička potkana je březí jen 21 dní, za rok tak může přivést na svět několik desítek mláďat. Jen z jednoho páru se tak do roka mohou narodit až dvě tisícovky dalších zvířat. Počet potkanů se kvůli tomu rozrůstá geometrickou řadou.

Veřejná prostranství ošetřuje město, ve stokách návnady zajišťují Vodovody a kanalizace. S potkany bojují i další města v kraji. Většina si najímá specializované firmy. Za deratizaci tak ročně zaplatí od 80 do 350 tisíc korun.

Náklady měst na pravidelnou deratizaci
Zdroj: ČT24

Bránit přemnožení těchto hlodavců je nezbytné hlavně proto, že přenáší nemoci nebezpečné pro člověka. Kvůli prostředí, ve kterém potkani žijí, se zvířata stávají přenašeči takových chorob, jako je například salmonelóza a nebezpečné horečnaté onemocnění leptospiróza. To může být i smrtelné.