Mateřské školy jsou beznadějně přeplněné. Dvouleté děti se rodičům umístit nedaří

Zápisy do mateřských škol (zdroj: ČT24)

Začaly zápisy dětí do mateřských škol. Poprvé musejí ředitelé dodržovat při jejich výběru také novelu školského zákona, která mimo jiné nově zavádí povinné vzdělávání předškolních dětí. Ve většině měst je přitom dlouhodobě problém s kapacitami školek.

„Dvouleté děti se podaří rodičům umístit jen málokdy, na řadu tak přicházejí soukromá zařízení, chůvy nebo dětské skupiny,“ zjistila redaktorka České televize Zuzana Glacová.

Například zájem rodičů o olomoucké mateřské školy byl tradičně vyšší, než počet volných míst. K zápisu přišla i dvouletá Simona. Dosud ji hlídala babička. „Já už pracuji, ale hlídání už je na babičku náročnější,“ svěřila se její maminka Pavla Vajová.

  • Liberec letos poprvé umožní rodičům, aby online sledovali zápisy do městských mateřských škol. Takzvaný zápisový portál by měl pomoci i ředitelkám školek. Usnadní jim administrativu při zpracování žádostí a vydávání rozhodnutí. Sdělil to náměstek primátora pro školství Ivan Langr (Změna pro Liberec).
  • Webová aplikace by měla podle náměstka zvýšit transparentnost zápisů. Jeho průběh může sledovat každý rodič přihlášený do systému. „Tam, kde má nahlášeno své dítě, uvidí, zda se do té školky dostane nebo na jakém místě je pod čarou,“ uvedl Langr.

Ředitelé mateřinek přitom mají hned několik kritérií, na základě kterých děti přijímají. Nově musejí od prvního září nastoupit do školky děti, které dovrší k jednatřicátému srpnu letošního roku pátý rok života. Výhodou pak je spádovost nebo sourozenec v dané mateřské škole.

Mateřským školám se kapacita snižuje i kvůli častým odkladům školní docházky. V MŠ Zeyerova Olomouc je nyní jen dvanáct volných míst, hlásí se sem podle Zuzany Glacové ale na padesát dětí. V této olomoucké mateřské škole mají v současné době jen 12 volných míst. Hlásí se tady ale i padesátka dětí. 

Hodně děti má letos odklad školní docházky. A tyto děti nám tady samozřejmě zůstávají.
Eva Kroutilová
ředitelka MŠ Zeyerova Olomouc

Experti: Odklady jsou nadužívány

Odborníci dlouhodobě upozorňují, že odklad má v Česku zbytečně moc dětí. Měl by přitom být naprosto výjimečným opatřením. Ministerstvo si zlepšení slibuje právě od posunutí zápisů na duben. Podobný účinek má mít i zavedení povinného posledního ročníku předškolního vzdělávání, které nastane v září 2017. Loni do prvních tříd nastoupilo 117 198 dětí a odklad jich dostalo 16 629.

Už nyní v Česku dochází do mateřinek na čtyřicet tisíc dvouletých dětí. Protože pro ně volná místa scházejí, čím dál častěji rodiče vyhledávají i soukromé školky nebo takzvané dětské skupiny.

„Momentálně máme přijatých 14 dětí, ale v dětské skupině jich může být jen 12, máme plný počet,“ sdělila Veronika Vissková, vedoucí dětské skupiny ve Velké Bystřici.

Nejen rodiče dvouleté Simonky tak budou netrpělivě čekat do šestnáctého května. Do té doby budou probíhat zápisy v jednotlivých mateřinkách. Až pak začnou nabírat většinu dětí soukromá zařízení.