Ostravský soud řeší pořezání partnerky. Policisté letos zasahovali u stovek případů násilných činů

Měl pořezat partnerku, soud rozhoduje o vině (zdroj: ČT24)

V Moravskoslezském kraji klesá počet násilných trestných činů. Za první tři měsíce lidé nahlásili policistům téměř 600 případů fyzického násilí. Jednu z těchto kauz začal řešit ostravský krajský soud. Vítězslavu Zimovi za zbití a pořezání partnerky hrozí pět až dvanáct let vězení.

Vítězslav Zima měl zbít a pořezat svou partnerku v okamžiku, když se opilí pohádali v zahradní chatce v Lubojatech na Novojičínsku. Obžalovaný Zima ale vinu popírá. Dvaapadesátiletý rentiér, který žije z pronájmů, tvrdil, že se svou partnerkou, se kterou se seznámil na internetové seznamce, chtěl stavět dům.

„Podobných případů se v Moravskoslezském kraji stane každý den nejméně šest. Region tak dlouhodobě patří mezi nejméně bezpečné v celém Česku,“ poznamenal redaktor České televize Jří Loučka. A to i přesto, že za první tři měsíce letošního roku poklesl počet fyzických útoků v kraji na téměř 600. Loni jich bylo o sto víc.

Domácí násilí je nejčastější na Ústecku

V Česku se za deset let, co je v zákoně opatření na ochranu obětí domácího násilí, odehrálo 11 577 vykázání z domova. Policie může násilníkům a násilnicím odebírat na deset dní klíče od ledna 2007. Nejčastěji k tomu přikročila v roce 2011, a to celkem ve 1430 případech. Nejméně jich naopak bylo v roce 2008, a to 679. Vyplývá to ze statistik Bílého kruhu bezpečí. Tato organizace pomáhá obětem trestných činů. Letos za první tři měsíce se odehrálo 381 vykázání.

Domácí násilí představuje dlouhodobé, opakované a stupňující se útoky jednoho člena domácnosti vůči jinému. Nátlak nemusí být jen fyzický, ale také psychický, sexuální či ekonomický. Vykázání na deset dní má chránit oběti před dalšími výpady.

Policie může agresivní lidi vykázat na deset dní z domova i bez souhlasu ohrožených osob. Dodržování opatření musí také na místě několikrát zkontrolovat.

Nejvíc případů se stalo v prvních deseti letech platnosti zákona v Ústeckém kraji. Policie tam vykazovala celkem 1478krát. V Praze opatření využila ve 1272 případech, v Moravskoslezském kraji ve 1239. Nejméně vykázání bylo v Plzeňském kraji, a to 270. Do některých domácností se policie vrací a zasahuje v nich víckrát. Například letos v lednu bylo 19 procent vykázání opakovaných, v březnu pak 15 procent.

Odborníci i autoři zákona zdůrazňují, že zákaz přístupu domů na deset dní není trest pro násilníky či násilnice, ale je to ochrana obětí. Těmi se stávají většinou ženy. Násilí v rodinách často přihlížejí také děti, mnohé bývají terčem výpadů.