Týniště nad Orlicí koupilo od zastupitele těžko prodejný dům. Předtím pomohl odvolat starostku

Týniště nad Orlicí koupilo od zastupitele těžko prodejný dům (zdroj: ČT24)

Zastupitelé Týniště nad Orlicí koupili od svého kolegy dům, který se mu předtím nedařilo prodat. Vše bez jakéhokoli posudku a za cenu, kterou si určil on sám. Postup neodporuje zákonu, ale ve veřejné správě je neobvyklý a budí pochybnosti. Prodávající bývalý zastupitel Ivan Ládr nedávno zvedl ruku pro odvolání předchozí starostky.

Dům má malý dvousetmetrový pozemek a stojí poblíž centra Týniště nad Orlicí. Realitní kancelář se ho předtím marně pokoušela prodat. Nyní už patří radnici, která za něj zaplatila milion a 890 tisíc korun.

Vše proběhlo krátce poté, co se Ládr podílel na odvolání bývalé starostky Jany Galbičkové (Změna pro Týniště). Podle ní je cena za dům o půl milionu až šest set tisíc nadhodnocená. „Osobně se domnívám, že se jedná o odměnu, trafiku za mé odvolání,“ řekla České televizi.

Ládr spojitost transakce s jeho funkcí zastupitele nevidí. Více o prodeji domu mluvit odmítl. Souvislost s odvoláním starostky odmítá i současný starosta Týniště Libor Koldinský (TOP 09): „Konstruuje to tak pouze uražená ješitnost bývalé starostky.“ 

Dům v Týništi nad Orlicí, který město koupilo od bývalého zastupitele
Zdroj: ČT24

Pár dnů před odkupem domu obcí, když už bylo vše domluvené, ale Ládr složil mandát. Radnice navíc dům překvapivě koupila bez posudku. Za cenu, kterou stanovili prodávající a realitní kancelář, které se dům prodat nedařilo.

„Neumím si představit, že je dost dobře možné, aby město vykoupilo nemovitost bez znaleckého posudku. Bez znaleckého posudku nemá zastupitel dostatek informací k tomu, aby se mohl správně rozhodnout,“ poznamenal bývalý vedoucí odboru majetku na královéhradeckém magistrát Ondřej Votroubek.

Posudek, který by ověřil cenu domu alespoň dodatečně, dosud v Týništi nikdo neobjednal. Starosta tvrdí, že město posudek dělat nemuselo: „Když to kupujeme, tak jsme souhlasili s cenou.“ Město podle něj dům koupilo jako univerzální nemovitost v zájmovém území: „Bude určitě pro kulturu.“

Podle bývalé starostky ale Týniště rodinný dům vůbec nepotřebuje. „Aby zastupitelé kupovali domy od svých kolegů, bez znaleckých posudků, mně přijde opravdu nehorázné,“ dodala.