Kraj vybral náhradu zřícené střechy pro halu v České Třebové

Události ČT: Pardubický kraj vybral návrh nové střechy haly v České Třebové (zdroj: ČT24)

Novou střechu sportovní haly v České Třebové by měly nést lepené vazníky. Původní konstrukce se zřítila krátce po kolaudaci během florbalového zápasu. Pardubický kraj jako investor zvolil nové řešení ze čtyř variant po konzultaci s odborníky, řekl v rámci kontrolního dne hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD).

„Vybrali jsme tu, která nejvíce odpovídá konstrukci celé budovy, tedy aby železobetonový skelet unesl i nový vazník a zároveň aby se pokud možno zvýšila užitná výška. Ta se nakonec zvýší o 1,5 metru, což je pozitivní zpráva i pro jednotlivé sporty,“ uvedl hejtman Netolický.

Hejtmanství nechá ještě návrh posoudit oponentními posudky. Teprve potom bude možné nové vazníky objednat a začít s rekonstrukcí střechy.

Střecha spadla jen několik dní po kolaudaci, kdy v hale bylo 80 lidí. Všichni stihli utéct. Hejtmanství objekt postavilo za 58 milionů korun pro Vyšší odbornou školu a Střední školu technickou, která už neměla dostačující tělocvičnu.

Střechu haly s konstrukcí z dřevěných vazníků s příhradovou konstrukcí pro generálního dodavatele společnost Profistav Litomyšl stavěla jako subdodávku firma Cecolegno specializující se na dřevěné konstrukce. Celková škoda se odhaduje na 15,6 milionu korun.

Oprava možná do konce roku

Podle Netolického by měla být do konce května hotová dokumentace pro výrobu vazníků, která potrvá asi dva měsíce. Vlastní instalace a kompletace by trvala zhruba tři měsíce, do konce roku by tedy mohla být celá oprava haly dokončena.

Policie případ vyšetřuje jako obecné ohrožení z nedbalosti, viníkovi hrozí až osm let vězení. Až obdrží znalecké posudky, může pokračovat ve vyšetřování a případně spisy uzavřít. Příčina zřícení konstrukce by mohla být známa koncem května. „Policejní posudky jsou pro nás důležité z hlediska náhrady škody a plnění pojišťoven,“ řekl hejtman. Věří, že policejní vyšetřování nevyústí do ztracena.