Jihočeská cesta do Rakouska se výrazně prodloužila. V Kaplici opravují přejezd

Český Krumlov zatížily kamiony, důvodem je uzavírka na tahu do Lince (zdroj: ČT24)

Oprava železničního přejezdu v Kaplici na česko-rakouském pomezí výrazně komplikuje dopravní spojení mezi Českými Budějovicemi a Lincem. V místě rekonstrukce je totiž hlavní tah I/3 neprůjezdný, objízdné trasy vedou po silnicích nižších tříd a cestu mohou prodloužit až o desítky kilometrů.

Dělníci na železničním přejezdu v místní části Kaplice-nádraží upravují povrch, což umožní rychlejší průjezd vlaků. „Nově bude místo zabezpečeno světelným přejezdovým zabezpečovacím zařízením se zajištěním sekvenčního sklápění nově instalovaných závor,“ řekl Pavel Tesař ze Správy železniční dopravní cesty. Nyní je přejezd zajištěn jen výstražnými světly.

Práce, které potrvají do konce týdne, ale komplikují silniční dopravu mezi Jihočeským krajem a Horními Rakousy. V místě oprav je totiž silnice, která vede z Budějovic na hraniční přechod Dolní Dvořiště, neprůjezdná, a policisté kvůli uzavírce na I/3 zaznamenali už řadu problémů.

„Jedná se především o to, že řidiči nerespektují značení. Ignorují to, že je vozovka uzavřená, a jedou až k opravovanému přejezdu. Tam zjistí, že se místem skutečně nedá projet, a musí se složitě vracet,“ uvedl policejní mluvčí Milan Bajcura.

Objízdné trasy kvůli práci na kaplickém přejezdu
Zdroj: ČT24

Přes Krumlov se valí kamiony, jinudy nemohou

Pro řidiče silničáři vyznačili hned několik objížděk, většina z nich ale vede krumlovskými ulicemi a v případě kamionů dokonce není jiná možnost. „Kamiony a velká auta nejde odklonit nikam jinam,“ potvrzuje i zdejší starosta Dalibor Carda. „Když se provoz ucpe, nelze doporučit nic jiného než trpělivost.“

Pojmout nový příliv aut město po většinu dne zvládá, kolony se tvoří jen nárazově. Podle starosty by se mohla situace zhoršit v neděli odpoledne, na samém konci uzavírky, kdy se lidé budou přes Krumlov vracet z chatových kolonií na Lipně.