Rekonstrukce karlovarského muzea skončila, otevře po dvou letech

Karlovarské muzeum je po rekonstrukci a ve čtvrtek po dvou letech otevře. Rekonstrukcí prošla jak budova muzea, tak i hlavní expozice. Ta se proměnila po 30 letech, nově nabízí návštěvníkům interaktivní prvky a kombinuje muzejní sbírky s digitálními technologiemi.

Rekonstrukce Muzea Karlovy Vary stála téměř 40 milionů korun, z toho přes 20 milionů šlo na vytvoření nové expoice, 15 milionů na úpravy vnitřních prostor, dva miliony na vnější části budovy a zbytek na projekt a stavební dozor.

Práce trvaly dva roky, autor expozice Jiří Javůrek však upozornil, že přípravy začaly už před čtyřmi lety. „Zjistili jsme ale, že budova toho má už hodně za sebou a nebylo by nejlepší do starých prostor instalovat novou expozici. Paní ředitelce se pak podařilo přesvědčit kraj, že obnově expozice by měla předcházet i rekonstrukce budovy,“ popsal.

Ředitelka muzea Lenka Zubačová dodala, že téma expozice se neměnilo, muzeum se stále věnuje dějinám a přírodě regionu. „To je osa, která byla i v předchozí expozici, ale je to zcela jinak uchopené, nadčasové. Věděli jsme, že interaktivita je dnes prim, čili hledali jsme rovnováhu mezi unikátními exponáty a interaktivními prvky,“ uvedla ředitelka.

Jak při ukončení rekonstrukce připomněla karlovarská hejtmanka Jana Vildumetzová (ANO), končí rekonstrukce v době, kdy si muzeum připomíná 150. výročí svého vzniku. Muzeum Karlovy Vary vzniklo v roce 1867, samo odkazuje na balneologa Josefa Löschnera, který dal k založení sbírky popud. Významným impulsem k rozvoji muzea bylo získání sbírek Antona Pitroffa a později též Karla Davida Bechera. Kvůli rekonstrukci bylo karlovarské muzeum uzavřené od ledna 2015.