Petice proti vodním lyžím. Lidé nechtějí „lyžaře“ na přerovské Laguně

Vodní lyžování na Laguně (zdroj: ČT24)

Přerovská Laguna láká ke sportovnímu vyžití. Radnice plánuje, že by zde zájemci už od letošního léta mohli jezdit na vodních lyžích. Proti záměru ale vznikla minulý týden petice. Její tvůrci se obávají narušení ekologické stability v oblasti.

„Obávají se i zvýšeného hluku a zhoršení životního prostředí,“ uvedl redaktor České televize Martin Laštůvka.

Podle autorky petice Ivany Ďuričkové chodí na Lagunu velká většina občanů Přerova. „Je tam bezvadné klidové zázemí. Spousta hřišť…. A my si myslíme, že jakékoliv aktivity spojené s lyžováním na vleku by tyto aktivity narušily.“

Petice měla ke 14. dubnu více než 530 podpisů. Tvůrci ji chtějí v brzké době předat zástupcům přerovského magistrátu.

Podle provozovatele, který chce vlek postavit, se ale lidé bojí zbytečně. „Náš motor má emise nějakých 65 decibelů. Celá ta akce je ekologická. My navíc nemáme ani převodovku, máme normálně řemenový pohon,“ uvedl Pavel Trčala, jednatel společnosti City Sports.

Proti vleku vystupují i místní rybáři. V místě, kudy by jezdili lyžaři, je rybí trdliště. „Nechceme bránit nějakým aktivitám, ale myslím si, že to bylo a je absolutně nevhodné řešení na tak malé vodní ploše,“ podotkl Alexandr Majer, předseda Českého rybářského svazu Přerov.

Rada města už novému provozovateli lyžařského vleku schválila smlouvu na dva roky, sdělil náměstek přerovského primátora Pavel Košutek. O osudu vleku mají radní rozhodovat na konci dubna.

Uložit