Na jihu Čech hrozí rozpad koalice. ANO viní ČSSD z porušení smlouvy

Jihočeská krajská koalice se otřásá. Koaliční hnutí ANO obvinilo partnerské sociální demokraty z porušení koaliční dohody, neboť ČSSD vedená hejtmanem Jiřím Zimolou nechtěla na krajské radě jednat o personálním obsazení ve vedení krajských nemocnic. ANO chce proto na pátek svolat smírčí koaliční řízení a hrozí, že pokud se strany nedohodnou, smlouvu o koalici vypoví.

Pohrůžka sociálním demokratům je o to silnější, že jihočeští babišovci hodlají v případě krachu pátečního jednání podpořit svolání mimořádného krajského zastupitelstva, o které usiluje opozice. A jak podotkla předsedkyně jihočeského ANO Radka Maxová, zde by byla hlavním předmětem programu otázka dalšího složení koalice.

Zimola: Smlouvu porušilo ANO

Jihočeský hejtman Zimola nechce vývoj v koalici předjímat. „Počkáme na to, pokud skutečně dojde ke svolání mimořádného zastupitelstva a co na něm bude případně hlavním bodem,“ komentoval dosavadní vývoj.

Koaliční smlouvu podle něj naopak porušilo ANO tím, že se vrátilo k otázce personálního obsazení ve vedení společnosti Jihočeské nemocnice. „Přitom jsme se v pondělí na koaliční schůzce domluvili, že nejprve bude zhotoven audit nemocnic a až pak se případně k tématu vrátíme,“ uvedl.

S požadavkem ANO jednat na krajské radě o personálním obsazení vedení krajských nemocnic nesouhlasili koaliční partneři ČSSD a hnutí Jihočeši 2012. „Hejtman měl podle koaliční smlouvy dohodovací řízení. K tomu ale nedošlo,“ řekla Maxová.

V centru zájmu muž, který řídí sedm nemocnic naráz

Opozice a ANO kritizují sociální demokraty kvůli společnosti Jihočeské nemocnice. Tvrdí, že členové představenstva holdingu i dceřiných organizací berou vysoké platy. Výhrady mají hlavně vůči předsedovi představenstva společnosti Jihočeské nemocnice Martinu Bláhovi, jenž zároveň vede i sedm nemocnic. Opoziční strany uvedly, že Bláhův roční příjem z těchto funkcí činí 7,2 milionu korun.

Příjmy Martina Bláhy z působení v jihočeských nemocnicích
Zdroj: ČT24/Krajský úřad Jihočeského kraje

Bláha na svém pozemku v Lipně nad Vltavou nechá stavět rekreační dům, který bude patřit právě Zimolovi, což na hejtmanovu adresu vyvolalo kritiku. Hejtman v minulosti uvedl, že část peněz za objekt už zaplatil a zbytek uhradí po kolaudaci. Obvinění z jakýchkoliv nekalých praktik důrazně odmítl.

Opoziční zastupitelé ODS, KDU-ČSL a koalice Pro Jižní Čechy se domnívají, že vedení kraje vyvádí z nemocnic peníze. Proto se minulý týden rozhodli, že se pokusí svolat mimořádné krajské zastupitelstvo. Momentálně mají 17 hlasů a potřebují jich minimálně 19. ANO drží v krajském zastupitelstvu 12 mandátů z 55. Společně se třemi opozičními subjekty by tím vytvořili blok, jenž by měl nadpoloviční část zastupitelů.