Řidiči skútru, který na Orlíku zabil dívku, hrozí šest let vězení

Soud začal řešit tragickou nehodu na orlické přehradě (zdroj: ČT24)

Tragickou nehodu vodního skútru a pramice na orlické přehradě, při níž zemřela osmnáctiletá dívka, začal řešit písecký okresní soud. Státní zástupce viní řidiče skútru Christopha Steinerta z usmrcení z nedbalosti, za to mu hrozí až šestiletý trest. Podle žalobce mladík porušil povinnost zachovávat přiměřenou opatrnost a chovat se tak, aby nebyla ohrožena bezpečnost a plynulost plavebního provozu.

Devatenáctiletý obžalovaný se loni v červenci se svým kamarádem koupal v místech pod orlickým zámkem, když si všimli, že se k nim blíží výletní parník. „Proto jsme sedli na skútr a loď objeli. Z její druhé strany však plula pramice,“ uvedl mladík.

Skútr se s plavidlem srazil za zádí parníku. „Ta pramice se najednou proti nám vyřítila, snažil jsem se jí vyhnout,“ řekl obžalovaný. Skútr narazil do plavidla v místě, kde seděla dívka. Ta na následky zranění později zemřela.

Obžalovaný odhadoval, že v době střetu jel skútr rychlostí maximálně 40 kilometrů za hodinu. Steinert vlastní průkaz povolující řízení malých plavidel. Dodal navíc, že na vodním skútru jezdí už několik let.

Jel rychleji než tvrdí, řekli svědci

Na pramici s motorem plul s dívkou její přítel. Ten před soudem tvrdil, že skútr jel rychleji. „Odhaduji tak 65 kilometrů za hodinu. Sám jsem na skútru také jezdil,“ řekl.

Podobně vypovídali i kapitán a lodník z výletního parníku. Podle nich jel skútr rychlostí kolem 60 kilometrů za hodinu. Navíc se prý pokoušel využít vlny od parníku a skočit z nich.

Nehoda nastolila otázku bezpečnosti na vodních plochách, kde mohou jezdit lodě bez rychlostního omezení. V reakci na srážku vzniklo kvůli ochraně plavců ve vodních nádržích Orlík a Slapy 16 ploch vymezených pro koupání. Do nich nesmějí motorová plavidla a navíc se mohou i v okolí těchto míst pohybovat maximálně desetikilometrovou rychlostí.