Soud potrestal únosce dětí 16 lety vězení. V následné detenci může strávit i celý život

Soud poslal únosce dětí na 16 let do vězení (zdroj: ČT24)

Ústecký krajský soud poslal únosce dětí Zdeňka Hryščenka na 16 let do vězení se zvýšenou ostrahou. Uložil mu také zabezpečovací detenci. Stejný trest navrhoval i státní zástupce. Recidivista loni v srpnu držel tehdy šestnáctiletého chlapce a o tři roky mladší dívku deset dní v garáži v Ústí nad Labem. Uneseným dětem soud přiznal odškodnění. Dívce má Hryščenko zaplatit 500 tisíc korun, chlapci 250 tisíc.

Rozsudek není pravomocný. Státní zástupce se na místě vzdal práva na odvolání, obhájce si ale ponechal lhůtu. Hryščenko se líčení na vlastní žádost neúčastnil. Podle trestní sazby mu hrozilo maximálně 12 let vězení.

Soudce Jiří Bednář zvýšení trestu zdůvodnil tím, že o vině není pochyb. Přihlédl i k tomu, že obžalovaný v dopise uvedl, že chce doživotí, nemá motivaci léčit se a vracet se zpět do života. Hryščenko byl navíc v minulosti už pětkrát soudně trestaný za únos, pohlavní zneužívání, ohrožování mravní výchovy mládeže nebo nedovolené ozbrojování.

Vynesení rozsudku sledovaly oběti i jejich rodiny. „Myslím, že dostane to, co mu patří. Je to tečka, doufám, že už bude klid,“ řekla matka chlapce. Spokojená byla i unesená dívka: „Jsem ráda, že to dopadlo tak, jak to mělo dopadnout. Že dostal trest a alespoň těch pár let bude sedět.“

Z vězení rovnou do detence

Uložení zabezpečovací detence doporučili u soudu znalci. Hryščenko má podle nich pravděpodobně závažnou sexuální deviaci, konkrétně heterosexuální pedofilii. U soudu to řekl psychiatr Michal Hessler, který společně se sexuologem zpracovával znalecký posudek. Hryščenkův pobyt na svobodě je podle znalců společensky nebezpečný. 

Zabezpečovací detence je určená pro pachatele trestných činnů, jejichž pobyt na svobodě je pro společnost nebezpečný. Hryščenko by do detence přešel po propuštění z vězení. Detence není časově omezená, trvá tak dlouho, dokud to vyžaduje ochrana společnosti. Soud ale musí každý rok její pokračování přezkoumat. 

Podle soudce má Hryščenko šanci detenci opustit pouze v případě, že se bude léčit a bude spolupracovat se znalci. Pak by v úvahu připadala ústavní ochranná léčba, následně i ambulantní léčba. „Jestliže se toto nepotvrdí, tak soud vyhověl jeho přání a uložil mu doživotí. Jestliže v zabezpečovací detenci nedojde k žádné změně, může být fakticky prodlužována až do konce života,“ dodal. 

Garáž měla dvoje dveře

Sedmatřicetiletý recidivista tvrdí, že dětem nechtěl ublížit. Soud ale sám dopisem požádal o doživotní trest. „Jsem nezaměstnaný, opakovaně trestaný, společensky vysoce nebezpečný kriminálník a nemajetný bezdomovec, který nemá žádnou šanci začlenit se do společnosti…Je mi nesmírně líto, co jsem způsobil. Můj život už pro nikoho nemá smysl. Přál bych si trest nejvyšší, tedy doživotí,“ napsal.   

Děti zmizely loni 28. srpna. Hryščenko je podle obžaloby svázal u soutoku Labe a Ohře u Litoměřic, mířil na ně zbraní a po několika hodinách je převezl do garáže v ústecké čtvrti Střekov. Hryščenkovým cílem byla dívka.

 „Líbila se mi, byl to impuls, že jsem vzal zrovna je,“ řekl v přípravném řízení. Garáž měla za standardní bránou ještě speciální dveře chráněné číselným kódem. Byla odhlučněná a zařízená jako malá garsonka. Dětem tam Hryščenko nosil jídlo a pití, občas je jednotlivě pustil ven, zároveň je ale zastrašoval, uvádí obžaloba.

Interiér garáže ve Střekově
Zdroj: Policie ČR

„V této době poškozeným v několika případech vyhrožoval zabitím a zakopáním jejich těl v lese, pokud budou křičet či dělat jiné problémy,“ řekl už dříve státní zástupce Vladimír Jan. Dívce prý Hryščenko také pouštěl dětskou pornografii. „Nejhorší bylo, že jsme nevěděli, co s námi chce dělat, co s námi bude. Jestli nás někam dá, nebo zabije,“ řekla dívka u soudu.

Klíčovým okamžikem v pátrání po dětech byl dopis, který dětem únosce dovolil napsat. Chlapec do mnohokrát přeškrtaného textu dal šifru. Díky tomu jeho rodiče obě děti 7. září našli. Následně je vysvobodila policie.