Příčinou smrti chlapce po útoku psů v Lužci bylo vykrvácení, řekl znalec

Příčinou smrti pětiletého chlapce, který loni v Lužci nad Cidlinou na Královéhradecku zemřel po útoku psů, bylo vykrvácení z rozsáhlých poranění. Dítě zemřelo po několika minutách. U Okresního soudu v Hradci Králové to řekl soudní znalec Petr Lacina. Před soudem čelí obžalobě z usmrcení z nedbalosti otec chlapce a majitel několika psů Pavel Horna, v případě prokázání viny jim hrozí až šest let vězení.

„Příčinou smrti bylo zevní vykrvácení z rozsáhlých poranění především na krku, kde došlo k přerušení žil a tepen,“ řekl Lacina. Vznik zranění je podle něj možný vysvětlit opakovaným působením zubů a drápů psa. Podle znalce některá ze zranění, například na končetinách a trupu, vznikla až po chlapcově smrti.

Lacina nechtěl odhadovat, jak dlouho útok psů na chlapce trval. Na dotaz, zda je možné říci, který ze psů útočil, odpověděl, že mu to nepřísluší. Znalkyně z oboru kynologie se kvůli nemoci z dnešního líčení omluvila, soud s ní dohodne nový termín její výpovědi.

Před soudem vypovídali také sousedé či známí otce chlapce, kteří se shodli na tom, že chlapec věděl, jak se má ke psům chovat, a žádné riziko v jeho chování nespatřovali. „Od malička mezi nimi byl, určitě měl přehled,“ řekl soused. Svědci také shodně ocenili, jak se otec k chlapci choval a jaký měli vzájemný vztah.

Osm psů a dítě bez dozoru

Incident se odehrál v září 2016. Podle spisu ponechal 55letý otec svého syna bez dozoru na zahradě u domu Pavla Horny. V tu dobu tam bylo osm psů různých plemen, včetně tří fen belgického ovčáka. Otec, který se věnuje dlouhá léta kynologii, u soudu již dříve řekl, že byl přesvědčený, že od smečky psů žádné nebezpečí nehrozí.

Druhým žalovaným je 28letý Pavel Horna. Psy podle obžaloby řádně nezajistil a ponechal je volně pobíhat po zahradě v době, kdy se tam pohybovalo dítě. 

Policie při vyšetřování vycházela především ze znaleckých posudků. Na jejich základě zjistila, že chlapec zemřel kvůli cílenému útoku psů, kteří mu způsobili rozsáhlé zranění na krku. Chlapec jim i přes pomoc záchranářů podlehl. Kriminalisté zároveň došli k závěru, že se dalo tragické události předejít – pokud by muži plnili své zákonné povinnosti a nenechali dítě bez dozoru.