Problémy s osvětlením Prahy neberou konce. Podepsanou smlouvu ÚOHS zakázal

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zakázal platnost smlouvy, kterou koncem loňského roku uzavřela Praha se společností Trade Centre Praha (TCP) na provoz veřejného osvětlení. Rozhodnutí není pravomocné. Praha se proti němu odvolá.

ÚOHS vyhověl návrhu na zákaz plnění smlouvy. „Zadavatel uzavřel smlouvu, přestože běžela jedna z blokačních lhůt stanovených zákonem o zadávání veřejných zakázek,“ uvedl mluvčí úřadu Martin Švanda s tím, že zákaz plnění byl uložen s odkladem účinnosti šest měsíců od nabytí právní moci rozhodnutí.

Provoz pražského osvětlení provází potíže už řadu let. Smlouva z roku 2008 se společností Eltodo skončila před několika lety a radní ji opakovaně prodlužovali bez výběrového řízení. Šlo o zakázky za stovky milionů korun.

Politici mezitím směřovali k otevřené miliardové soutěži, z níž měl vzejít trvalý správce světel. Připravovaný tendr z roku 2013 ale nakonec loni zrušili, mimo jiné kvůli výtkám ÚOHS.

Praha chce osvětlení zajišťovat sama

Město chtělo následně v jednání bez uveřejnění zadat zakázku opět Eltodu, dokud nebude TCP schopná lampy obhospodařovat sama. Podle dřívějšího vyjádření radního pro majetek Karla Grabeina Procházky (ANO) byla ale nabídka Eltoda nad možnosti města.

Město proto nakonec na konci roku pověřilo provozem osvětlení Trade Centre Praha, kterou stoprocentně vlastní. Ta následně uzavřela smlouvu o spolupráci se společností PREdistribuce. Současné rozhodnutí ÚOHS je nepravomocné. Na správě osvětlení se tak zatím nic nemění.  

PREdistribuce do června zajišťuje správu osvětlení, provozuje dispečink a odstraňuje poruchy. Od poloviny roku pak chce část služeb zajišťovat Praha sama, takzvaně in-house, část zadá ve výběrovém řízení.